marți, 16 martie 2010

Aviara se întoarce!

Dacă gripa porcină a fost o glumă, care ne-a costat ceva, ce-i drept, era momentul să intre în scenă o mai veche "prietenă" a contribuabilului: aviara. Cred că Flutur îşi muşcă pumnii de ciudă că nu mai e la Ministerul Agriculturii! Câţi bani ar fi făcut el din gripa asta!
Şi mai vechii noştri prieteni, producătorii de "Tamiflu", răsuflă uşuraţi şi se roagă pentru sufletul bietelor galinacee: medicamentul lor nu era eficient în gripa porcină, deci o gripă aviară i-ar ajuta să scape de stocuri.
E bine să ai întotdeauna un plan "B": nu e porcina, e aviara, şi viceversa. Iar industria fricii merge cu motoarele în plin, spre fericirea marilor producători de vaccinuri şi de antivirale, ca şi de diferite dezinfectante, cărora le e indiferent cine aduce gripa: orătania sau godacul. Totul este ca bizonului şă-i fie frică. Iar de asta se ocupă răspândacii din presă şi medicii abonaţi la banii multinaţionlelor din sectorul farmaceutic.
Există, evident, şi pericolul banalizării "gripelor" ăstora. Sunt curios ce urmează, ce boală exotică mai inventează, care să necesite musai medicamente rare şi în cantităţi uriaşe, plătite din bani publici, dacă se poate.

6 comentarii:

Fluieratorul spunea...

Fiecare cu "prietenii" lui, producatorii de Tamiflu cu ai lor, aia cu gainaria din Letea cu ai lor...

Nu stiu altii cum sint, dar acum niste ani, la aviara din Sinpetru, jud. Brasov, gainile lui taica-meu au scapat pentru ca sta pe aceeasi strada cu unul dintre consilierii de la primaria locala. Pe strazile vecine au exterminat tot. Din marele scandal de atunci n-a rezultat sa se fi gasit in Sinpetru, timp de saptamini intregi, macar o gaina cufurita care sa fi avut urme de aviara. De murit au murit mii, saracele... Imi imaginez ca asta a fost situatia si in alte locuri.

Si daca-mi pot permite sa intreb: in Romania, a murit cineva clar din cauza aviarei sau porcinei, si nu din infectie intraspitaliceasca sau alte probleme morbide (diabet, obezitate, pneumonie grava, etc.)? Ca sa inteleg si eu de ce questiile astea genereaza asa o isterie peste tot, cum de exemplu SARS n-a reusit...

Si inca o intrebare: daca igiena personala si o buna imunitate pe mine unul m-a scapat toata viata mea de gripa sezoniera (nu-mi amintesc sa mai fi avut gripa de prin scoala generala), care-i mult mai violenta, n-ar fi bine sa ne si spalam din cind in cind, chit ca apa-i scumpa, si sa nu ne mai facem atitea probleme?

Anonim spunea...

http://www.ftd.de/finanzen/maerkte/anleihen-devisen/:staatsschulden-anti-pfund-wette-achtmal-so-gross-wie-zu-soros-zeiten/50088616.html

anglia pe urmele greciei

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

"Prietena contribuabilului". Super expresie. Mai ca-mi vine s-o fur, pentru un editorial. Cu permisiune, evident:)))

Constantin Gheorghe spunea...

Ruxandra, e voie la furat. Cu plăcere!
Fluierătorule, sunt la fel de convins ca şi tine că numărul morţilor din cauza "gripei porcine" a fost exagerat, din motive care-mi scapă. E clar că gripa, de una singură, nu omoară. Gripa spaniolă a făcut atâtea victime pe fondul unei stări de sănătate precare a populaţiei aflată după patru ani de război, cu tifos, cu păduchi, cu infecţii, cu subnutriţie, cu oboseală cronică. Sigur, un spălat pe mâini nu strică nimănui, şi nici nu costă o avere!

Elena Pasima spunea...

La asa neam de curci, asemenea propuneri morbide. In fond, tre' sa rimeze una cu alta, altfel nu prinde. Daca eram mai naravasi, pana acum am fi iesit in strada zdranganind cratitele, ca la Buenos Aires, sa scapam de impotenti. Si, probabil, ni s-ar fi propus o bolesnita mai putin ignobila. Gainari am fost, gainari ramanem. In Occident nu suntem altceva decat tigani, si nu doar din cauza confuziei cu titlul de rrom ci si din lipsa de aparatori - in speta statul roman, prin ministerul de externe. In timp ce in Romania criza vaccinului atingea cote de psihoza, in Elvetia, marile trusturi farmaceutice recunosteau ineficienta vaccinului antigripal si chiar un anumit grad de periculozitate in legatura cu administrarea acestuia - pareze si alte dandanale. Nu era decat sa comuti canalele de stiri, senzatia de mass media schizofrenica a tinut cateva saptamani bune. Pentru ce plateste romanul taxe si impozite? pentru a fi livrat, tradat si vandut producatorilor de te-miri-ce din afara si intereselor pirateresti ale celor dinauntru?

geomarz spunea...

Mai nou, unele voci au făcut cunoscut influenţa pe care au avut-o concerne farmaceutice "serioase" în declanşare psihozei pandemiei gripei porcine la OMS.
Domnule COnstantin, motivele de exagerare sînt evidente, nu au cum vă scăpa.
Extrem de pertinentă observaţia domnieie tale legatăde gripa spaniolă. Nu am auzit-o la nici un specialst, deşi este la îndemînă.
După modul în care a repărut aviara în Letea, pare să fie vorba de o foarte veche cunoştinţă a poporului român care nu a ucis decît orătăniile în unii ani cu ghinion.
Şi, extrem de corect, spălatul pe mîini nu a ucis pe nimeni ci. dimpotrivă, este mai eficient ca orice tamiflu...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...