duminică, 9 mai 2010

Proştii sub clar de de chelie prezidenţială

Ţara asta este plină de proşti. Dintr-o specie rezistentă la orice fel de tratament. Proşti la modul absolut. Proşti care s-ar arunca în foc pentru Conducătorul Iubit, dacă aşa le-o cere El(că se crede deja Dumnezeu, deci scriem cu literă mare!).

Unul dintre proştii ăştia, comentând pe HotNews(care adună cea mai mare turmă de proşti pe unitatea de suprafaţă!), ne explică el viziunea lui băse: a redus salariile bugetarilor cu 25% pentru a-i goni de la stat la privaţi, că ăia n-au de unde angaja oameni! Asta într-o ţară în care sectorul privat a dat cei mai mulţi şomeri, şi o să dea şi mai mulţi, după ce puterea de cumpărare a peste 7 milioane de români se va diminua drastic. Vin şi întreb: câţi dintre cei care lucrează în sistemul privat şi acum se bucură de necazul bugetarilor şi pensionarilor vor mai avea o afacere sau loc de muncă peste şase luni?
De ce nu crează locuri de muncă sectorul privat? Simplu: nu are de ce s-o facă. Explicaţia este la fel de simplă: fiind dominat preponderent de servicii şi comerţ, este extrem de vulnerabil la conjunctură. Mai ales la reducerea puterii de cumpărare. În al doilea rând, chiar şi în cazul în care face producţie, nu rezistă concurenţei externe: are o gamă foarte redusă de produse, nu există sisteme suficiente de distribuţie, nu există marketing de calitate, etc, etc, etc. Nu mai vorbesc de faptul că produsele existente nu au mai fost înnoite sau îmbunătăţite calitativ de multă vreme.
Începând cu 2002, odată cu reluarea creşterii economice şi începerea creditării consumului, a fost o explozie în comerţul cu aparatură aşa zis "albă", adică frigidere, aragazuri, aer condiţionat, aspiratoare, roboţi de bucătărie. Nu mai vorbesc despre televizoare, DVD, calculatoare, aparatură foto numerică, imprimante, şi altele ca ele. Spuneţi-mi dacă în aceşti opt ani s-a construit vreo unitate de producţie pentru bunurile astea, care, probabil, au reprezentat ca volum de vânzări, spre zece miliarde de euro în această perioadă. Au fost câteva încercări: Eboda pentru DVD, dar n-a mai auzit nimeni de ea, cred că dat colţul, Benq parcă vroia să facă aparate foto la Ploieşti, şi cam atât. Îmi poate explica cineva de ce?
Producţia de haine: şi aici jalea este la fel de mare. Lohnul s-a dus, iar pentru piaţa internă nu mai lucrează aproape nimeni, şi când o face, mai bine n-ar mai face-o!
De fapt, unde crează locuri de muncă economia României? Mai nicăieri! Dacă vreţi, cred că trebuie să mulţumim Celui de Sus pentru că există multinaţionalele. Fără ele am fi morţi! Păcatul este că nu ştim să profităm nici de existenţa lor.
Şi atunci este nu doar firesc, ci şi obligatoriu, ca statul să suplinească deficitul de locuri de muncă din sectorul privat. Generând el locuri de muncă: în educaţie, în sănătate, în asistenţa socială, în diverse sectoare publice.
A spune, cum face un alt dobitoc, că statul nu produce nimic, este o dovadă de cretinism. Statul produce bunuri pe care niciun privat nu le poate priduce, fie pentru că nu sunt rentabile, fie că sunt prea complexe pentru el. Sunt bunuri de care nu ne putem lipsi. Iar unele bunuri, cum sunt legile, nu le face decât el.
De aceea peste tot în lume există o delimitare clară între ce face sectorul privat şi ce face statul. Şi nimeni nu se întreabă ce nevoie are de stat, pentru că ştie că fără el nici afacerile lui, nici viaţa lui nu valorează mare lucru, vezi Somalia. Iar statul, ne place sau nu, NU poate fi gestionat ca o întreprindere privată. Asta încearcă să facă guvernul băsescu, sfătuit de nişte imbecili. Rezultatul va fi dezastruos, nu doar pe termen scurt.
Aşadar, rămâne de văzut în ce fel se va relansa creşterea economică. La o simplă analiză, vedem că, în acest moment practic nu există motor al creşterii economice. Consumul? Exclus! Scăderea puterii de cumpărare este dramatică, iar creditul de consum o raritate. Imobiliarele? Pe piaţa noilor proiecte, cu rare excepţii, nu se mai întâmplă nimic. Exportul? Nu avem o economie orientată spre export. Iar cel mai mare exporta îl face industria auto. Dar nu e meritul nostru, este meritul firmelor care şi-au deschis capacităţi de producţie aici. Investiţiile străine directe? Au scăzut şi ele, din diverse motive. Personal, nu văd de unde ar putea veni impulsul necesar reluării creşterii economice.
Ce va fi, vom vedea. Dar bine nu are cum să fie, pentru că, de fapt, ţara asta nu este condusă. Pe post de far avem doar lucirea palidă a unei chelii...
PS: văd că unii găsesc măsurii băsesciene şi o virtute anti-inflaţionistă. Cred că nu ştiu despre ce vorbesc. Reducerea consumului nu va aduce o scădere a preţurilor, dimpotrivă. Cum spuneam, noi mai mult cu comerţul, şi ăla din import. Trecem peste faptul că mulţi din exterior vor da drumul la inflaţie, şi deci o vom importa noi. Trec peste posibila depreciere a leului, care va scumpi şi ea importurile. Mă refer doar la comportamentul negustorilor români. Care nu ştiu decât un lucru: să mărească preţurile. Unele motive sunt plauzibile: indiferent de câţi cumpărători le treg pragul, unu sau o mie, cheltuilelile sunt cam aceleaşi. Veniturile, nu. Mulţi trebuie să plătească şi diverse împrumuturi, rate la asigurări, etc, etc. Bine, sunt destui care vor să aibă profituri identice şi în vremuri de criză. Cum o dai, tot la creşteri de preţuri ajungi. Aşa că, mai uşor cu entuziasmul...

7 comentarii:

Adrian Teacă spunea...

Am spus-o şi eu, citeşte aici http://teaca.wordpress.com/2010/05/09/sa-i-aplaudam-pe-drojdieri/, au spus-o şi alţii, mai dăştepţi ca mine, tăierea asta otova, primitivă, va adînci criza. Şi că, mai pe la toamnă, vor mări bramburiţii şi TVA, şi cota unică. O să ieşim din criză cînd se va usca locul.

Fluieratorul spunea...

Chelia prezidentiala vorbeste despre masuri. De parca n-ar fi fost in tara sa vada ce se intimpla pina astazi, de parca ultimii 2 ani n-ar fi existat, de parca si el ar crede ce spune...

Toti pensionarii si bugetarii sint de fapt profitori in tara asta, nu camarila d-sale. Nimic despre incapabilii si deturnatorii de fonduri din guvernul Boc si clientela lor, aceia pot sa prospere in voie.

Basescu si guvernul Boc ar trebui sa fie luati cu totii de-o aripa si exilati pe viata, daca nu impuscati.

Discursul lui Basescu de azi este o ordinarie.

Dragos Bora spunea...

"Vin şi întreb: câţi dintre cei care lucrează în sistemul privat şi acum se bucură de necazul bugetarilor şi pensionarilor vor mai avea o afacere sau loc de muncă peste şase luni?"

Nu cred ca cineva sanatos la cap din sectorul privat se bucura de necazul bugetarilor. Doar ai lor copii, in majoritate, merg tot la invatamantul de stat, in caz de urgentza ajung in majoritate tot la spitalul de stat iar daca le ia foc ceva, tot pompierii vin si sting.

Si bugetarii astia de mai sus cu salariul redus cu 25%, in condiile-n care smecherii fura in continuare, o sas-i faca si ei treaba mai in sictir.

Anonim spunea...

1. "White goods" sunt produse local in cel putin 2 locuri (Zanussi-Satu Mare si Arctic-Gaesti) si foarte probabil si in al treilea, de catre Gorenje. E-Boda, firma care apartine lui Prigoana, nu intra in discutie fiindca proiecteaza aici si produce in China.

2. Calitatea produselor "albe" romanesti nu e una proasta. O masina de spalat Arctic moderna arata si functioneaza la fel de bine ca si una Whirlpool. Punctul cel mai de jos al industriei noastre a fost in era Ciorbea, spun asta dupa 3 frigidere Arctic, fabricate in 1986, 1997 si 2006. Cel din 1997 era cel mai prost si construit din materiale de 2 parale, riscai sa ramai cu manerul de usa in mana.

3. Industria noastra pe care toti "binevoitorii" o cred moarta si ingropata a inviat fara tambalau si se descurca binisor. IOR Bucuresti e recunoscuta din Romania pana in SUA pentru optica de uz militar si vanatoresc, Dacia se zbate sa produca destul incat sa acopere cererea, Secuiana imbraca pe oricine nu e pretentions la "branduri da la Milano, fratioare!", la Cluj se produc componente electrice pentru majoritatea marcilor mari de automobile, troleibuzele moderne se construiesc la Astra Arad si metrourile Bombardier se asambleaza la Electroputere. Cu tot regretul insa, le asambleaza robotii. S-a cam dus "epoca de aur" in care Tovarasul aducea cate 4-5 prostovani necalificati din satele foamei pe langa fiecare muncitor care intr-adevar isi stia meseria (si ii caza in "blocuri confort II de oras monoindustrial", care azi arata ca niste caverne si locuitorii lor ca niste oameni ai cavernelor, in consecinta).

4. Din partea unui "om de stanga", dar rational, ma asteptam sa inteleaga faptul ca desi Statul nu e o corporatie, companiile de stat ar fi putut aduce profit, acum, in epoca Nastase, in epoca Ciorbea si inca si mai bine in era comunista, daca ar fi fost conduse EXACT ca niste companii private. De fapt, in 1975 Ceausescu ar fi putut transforma Romania in a doua Elvetie, daca ar fi avut un dram de ratiune pe care pana si Uniunea Sovietica l-a avut, acela de a recunoaste meritul, individual si de echipa. Cand el te piseaza 10, 15, 20 de ani in sir cu ideea ca nu trebuie sa faci nimic, ca degeaba esti calificat, ca banii nu au importanta, ca nu trebui sa-ti depasesti atributiile si sa vorbesti, ca poti fi oricat de prost, tot vei fi recompensat daca torni si esti supus, iti cam piere cheful de munca daca esti subaltern si inventivitatea daca esti sef. Nu degeaba sefii crescuti in comunism sunt renumiti pentru conservatorismul si ingustimea lor de minte :))

5. Fiindca tot vorbim de diferenta intre Piticul Impuscat si Cheliosul Prealaudat, ghici cum se numeste sistemul politic in care aparent meritul e recunoscut (cat timp esti din partidul care trebuie...), piata e aparent libera, exista acces la bunuri, credit si angajari, dar accesul la functii, afaceri cu statul si voturi e conditionat de culoarea politica, critica sistemului e dezaprobata, iar ideologia promovata de Seful cel Mare e aceea a apararii poporului de un pericol, fie el PSDist, comunist, grecesc, FMIist etc, motiv pentru care trebuie sa-i treci cu vederea toate pacatele?....

~Nautilus

Constantin Gheorghe spunea...

Nautilus, ălea EXISTAU! Faptul că şi-au delocalizat unii producţia aici, pentru că românul e prost plătit şi nu e sindicalizat nu de mândrie, e de ruşine!
Doi: am scris, şi nu o dată, că una este proprietatea, alta administrarea ei. Şi am pledat pentru privatizarea managementului companiilor de stat, care, ATENŢIE, nu se confundă cu statul, încă din anii 90, când scriam la JN. Cred şi acum că acest lucru se poate face, dar nu prea mai ai ce administra. De fapt, proasta administrare a fost premeditată şi teriotizată, pentru a fi furată mai uşor.
PS: Secuiana a plecat în Egipt!

Constantin Gheorghe spunea...

Scuze, teoretizată!

Anonim spunea...

Completare la pct. 3: a inviat din somnul de veci si Electromagnetica SA, care in loc de telefoane cu disc fabrica acum un obiect foarte cautat in conditiile energiei electrice scumpe: lampa de interior cu LEDuri SMT. Plus ceva contoare electrice, linii robotizate flexibile de montaj a subansamblelor electrice, cateva micro-hidrocentrale etc.

O oarecare evolutie fata de acum 10 ani, cand industria comunista se ducea pe apa sambetei si sindicalistii condusi de unul mai grasun si barbos de felul lui tipau cat ii tinea gura: "Demisia lu' Nastaseeeee!!" :))

~Nautilus

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...