miercuri, 12 mai 2010

Şi totuşi, ce-i de făcut?

Pentru doi analfabeţi economici precum Pulimea Sa şi Clitorisul Politicii Româneşti măsurile pomenite şi răs-pomenite sunt singurele care ne pot scoate din rahat. Am convenit că ele nu vor face decât s-o vâre şi mai adânc în materia mai sus pomenită. Ce-i de făcut, acum, când pe tot continentul cuvântul de ordine este "austeritatea", pentru a "linişti", pentru a asigura pieţele financiare, care, nu-i aşa, sunt Dumnezeul nostru?
Cuvântul magic, cel puţin pentru România, este "libertatea de a întreprinde". Am mai spus: nu trebuie să fim o naţiune de patroni, nici de întreprinzători. Dar dacă acum principalul risc pe care trebuie să-l gestioneze statul derivă din slaba capacitate a economiei de a genera noi locuri de muncă, asta trebuie să fie principala sa misiune: să-i ajute pe toţi aceia care pot crea locuri de muncă.
Dacă statul va continua să desfiinţeze locuri de muncă, direct în sectorul bugetar, indirect în sectorul privat, nu ajungem nicăieri. De ce însă nu generează locuri de muncă sectorul privat? Cred că obstacolul birocratic este mitizat şi supraevaluat. Altele sunt obstacolele. Primul este de natură strategică. Nu avem o strategie şi nici politici industriale. Şi degeaba visăm la o "economie a serviciilor". Până nu vom produce bunuri industriale şi de consum, cu indivizi care înfig micu-n chiflă nu mai plătim noi datoriile!
Al doilea obstacol este reprezentat de accesul la finanţare. Nu insist. Iar al treilea este modul în care nu funcţionează mecanismele de asigurare a concurenţei loiale. Iar nu insist.
Aşadar, cum generăm noi locuri de muncă şi în ce domenii? Aştept idei, sunt bine-venite!

9 comentarii:

Ciucuda spunea...

Pensionari si Bugetari – Uniti-va

Care sunt reactiile si mesajele care le transmit copii … parintii si bunicii nostrii, conducatorilor, cu privire la masurile draconice care vor urma de la 01 iunie 2010?
Imaginile graiesc mai bine in aceste vremuri tulburi pentru popor.
Incepe BATALIA:
Pensionari si Bugetari – Uniti-va

Karakas spunea...

Din perspectiva liberala, nu e 'rocket science' sa ajuti la crearea joburilor in sectorul privat: fie prin politici fiscale, fie prin politici de dezvoltare, cum ar fi cele de promovarea de programe pentru energii alternative. Cit timp oamenii sunt pe somaj, statele ajuta somerii sa se recalifice. Deci statul are inca un rol foarte important in a regla piata muncii.

Din perspectiva social-democrata, statul ar trebui sa creeze un climat pozitiv, atit pentru businesuri cit si pentru angajati, care sa dea incredere si stabilitate in mediul economic. Social democratii ar pune accent pe programe care sa protejeze locurile de munca existente, si sa descurajeze concedierile. Deci multe programe pentru protectia angajatilor. Cum sa facem ca sectorul privat sa nu se atrifieze? Social-democratii s-ar gindi probabil si la actiuni de politica externa care sa ajute romanii sa isi gaseasca temporar de munca in strainatate.

Conservatorii stim, inventeaza un razboi, si cresc businessurile de razboi si reconstructie.

Ruxandra-Georgeta Lungu spunea...

1.Introducerea impozitului progresiv pentru salarii, pensii venituri, profiturile companiiloe etc.
Salarii si pensii minime: impozit 0
2. Introducerea TVA diferentiat.
Exemplu: 0 la produse alimentare de baza, 50% la produse de lux
3. Suspendarea obligatiilor fiscale pentru firmele care angajeaza someri sau infiinteaza noi locuri de munca
4. Scutirea de impozit pe profit, pentru 5 ani (s-a mai aplicat, prin '91) a firmelor care functioneaza in sectorul productiei de bunuri de consum.
5.Nationalizarea resurselor naturale ale Romaniei si a intreprinderilor de interes public general si gestionarea lor transparenta, de catre stat,cu controlul riguros al preturilor.
6. Scaderea drastica a personalului si salariilor din asa-zisele "agentii guvernamentale"
7. Intrucat, tehnic vorbind, confiscarea averilor ilicite este aproape imposibila si ar duce la nenumarate procese pe termen lung, ar fi binevenita impozitarea cu 90% a averilor de pestea 500.000 euro de persoana.
8. Realizarea unui echilibru intre veniturile minime si maxime in sectorul bugetar (1/5), avand ca etalon venitul mediu brut din sectorul privat, care exprima starea reala a economiei :1.700 lei/luna.
Solutii sunt, dar vointa politica NU!

pacos spunea...

Cum spuneam, nu ma pricep la economie. Mi-a placut asta cu "libertatea de a întreprinde". Numai ca aici nu ai nicicum aceasta libertate. Dumneavoastra sustineti ca acel obstacol numit birocratie este supraevaluat. Eu spun ca este un dezastru. Si pot exemplifica: depui o declaratie online, dupa care, obligatoriu, trebuie s-o depui in copie. Merge si cu posta, dar daca nu se intorc confirmarile de primire, ce faci? te duci si stai la o coada imensa. Degeaba. Daca cineva incearca sa faca ace (de cusut, cu gamalie, ace) are nevoie de aviz sanitar de functionare. Poate sunt eu tampit, da' de ce trebuie asta?
Indiferent ce vrei sa faci, esti legat ombilical de ceea ce se cheama stat. Dupa parerea mea, este numai o iluzie aceasta "libertate". Si tocmai productia asta ne lipseste. Pentru ca nu avem un nivel al serviciilor si al infrastructurii care sa ne permita sa iesim din rahat. Si continuand sa importam in draci aproape tot, nu facem altceva decat sa scoatem bani din buzunarul nostru si-i bagam in buzunarul altora.

Adrian Teacă spunea...

Primeşti cu leapşa? Uite-aici http://teaca.wordpress.com/2010/05/12/tataie-cu-banutul/

Fluieratorul spunea...

Pai nu stiti? Tinichigii si chelneri, ca doar nu filozofi, ca d'eshtia e destui...

(Pentru sursa de informare, dati cautare pe Goagal, dupa ce v-ati lamurit cum e cu papadia si cu Herodot.)

Iulian spunea...

A reaparut un alt "client" vechi, Croitoru de la BNR: "Aproximativ 500.000 de angajaţi nu au ce să facă în sectorul bugetar".
http://www.mediafax.ro/economic/croitoru-aproximativ-500-000-de-angajati-nu-au-ce-sa-faca-in-sectorul-bugetar-6116109/

E dificil de spus ce-i de facut, deoarece vremea optiunilro a trecut. De prin toamna lui 2008 si pana in martie 2010 era timpul sa se ia acele masuri care sa dea roade acum. Orice investitie sau masura pro-activa nu va da rezultate instant. In schimb, gaura din buget trebuie acoperita.

Solutiile sindicatelor (http://www.mediafax.ro/social/sindicatele-propun-impozitare-diferentiata-inghetarea-pensiilor-impozitarea-pfa-6117220/) sunt de bun simt, dar nu suficiente.

In mod cert, trebuie revenit la sistemul de impozitare progresiva (pe cote compuse insa), reintrodus IVGul, acoperite portitele (legale)de evaziune la TVA si accize, poate impozit pe cifra bruta de afaceri la unele activitati (medicamente, poate hipermarketuri), regim fiscal corect pentru PFA, microintreprinderi cu asociat unic si plata prin drepturi de autor, etc.
Toate acestea nu ajung insa. Este nevoie de reduceri si la cheltuieli. Nu salariatii si pensionarii sa plateasca, ci sa fie taiat de la achizitii publice si, mai ales, "investitiile" adminsitratiilor locale. Optiunea este, practic, spinarea oamenilor de rand sau a firmelor de parttid, a clientelei. E clar ce a(u) ales Basescu(-Boc)

Anonim spunea...

http://www.banknotes.com/bw34.htm

ana_idu spunea...

interesanta propunere/provocare...
eu cred ca locuri de munca adevarate (adica reale, care sa aduca plusvaloare pentru comunitatea la care ne referim) nu pot sa apara decat cand se va sterge intelesul de 'loc de munca' venit din comunism si si-l va recapata pe cel de dinainte. cum cred ca se va intampla asta? din intr-ajutorare reciproca, asa cum a mai aparut odata (de fapt, de mai multe ori, de cate ori renaste o comunitate). oamenii vor pricepe (nu neaparat la nivel constient al individului ci al grupului de indivizi) ca au nevoie sa se ajute intre ei si ca actuala organizare a comunitatii (statului) nu mai reprezinta pentru ei decat o obligatie, pe care o vor plati ca pret al tranzitiei catre o noua organizare a comunitatii (statala sau nu). facandu-si servicii unii altora, asa vor gasi noile locuri de munca (pe care le numesc eu reale). imi imaginez trecerea/tranzitia asta ca pe trecerea, in lumea crestina, de la antichitate la evul mediu. crestinii traiau in paralel cu statul din care faceau parte ca cetateni, iar ulterior, fiind mai eficienti in comunitate(in sens darwinist), au ajuns sa se impuna in aceasta si sa ii determine regulile de functionare.
sper ca nu am luat-o pe campii...

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...