luni, 19 iulie 2010

Circ să fie!


Epopeea Legii ANI continuă. În unanimitate, se zice, Curtea Constituţională o găseşte "neconstituţională". De fapt, cred că procedura de adoptare e considerată neconstituţională, că asta a reclamat Pulimea Sa. Jocul ăsta idiot de-a "votăm până iese cum vrem noi!" este din ce în ce mai periculos. Pentru că mă îndoiesc că senatorii, în special Frunda, dar şi alţi jurişti din Senat, nu ştiu ce atribuţii are camera lor în materie de legiferare. Mă tem că votul ăsta al CCR este un soi de compensaţie pentru faptul că au declarat neconstituţională reducerea pensiilor cu 15%.  

De când oranjgutanii şi-au încropit o majoritate pe picior, care funcţionează cu sughiţuri, repetarea votului în Parlament a devenit o obişnuinţă. Un astfel de comportament este iresponsabil şi neagă funcţionarea democratică a statului român. Dar cui îi pasă?

Poate că, în cele din urmă, Legea ANI va ieşi cum vrea băsescu. Ei, şi? De patru ani de zile instituţia îşi bate joc de noi şi de banii noştri. Va stârpi ea corupţia din politică? Uite, le dau eu nişte clienţi babani: traian băsescu şi familia lui. Că frate-su, Mircea, tocmai a cumpărat afacerea unor "olandezi". Sau, dacă e un ou prea tare pentru ei, ce-ar zice de Liviu Negoiţă, primarul de la trei, alintat cu numele de Livache? Sau şi ăsta e o vacă sfântă portocalie, care nu trebuie atinsă?

Şi dacă tot e să se voteze din nou Legea ANI, să se introducă obligativitatea celor vizaţi de lege să organizeze bi-anual vizite ale cetăţenilor prin proprietăţile lor. Că aşa ni s-a spus: declaraţiile de avere făcute publice au scopul de a informa cetăţenii, care să constate dacă politicienii mint sau nu în legătură cu averea lor. Şi dacă trebuie să declare operele de artă, bijuteriile, numismatica, timbrele, păi, să le vedem şi noi. Altminteri, cum ştim că mint sau nu?

Nu de altceva, dar dacă-i circ, circ să fie!

UPDATE: ce-şi face omul cu mâna lui, lucru manual se cheamă! Cum bănuiam, CCR a acceptat argumentele lui traian băsescu, pe acelea legate de camera decizională. Doar că judecătorii şi-au vârât nasul mai adânc în text şi au descoperit că ceea ce declaraseră ei neconstituţional cu ceva vreme în urmă a rămas în textul legii. Ceea ce va duce la obligaţia Guvernului de a veni cu o nouă Lege de funcţionare a instituţiei.

Întrebare pentru CCR: mai poate exista instituţia, câtă vreme legea ei de funcţionare este neconstituţională?  

Un comentariu:

Karakas spunea...

CC a devenit o institutie penibila. Am citit deciziile din MO privind pensiile speciale, si este de-a dreptul jenant sa vezi pina unde au mers cu motivatia pentru ca sa isi pastreze ei doar pensiile speciale, pe cind pentru ceilalti au mers pina-n zari sa le-o ia.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...