luni, 26 iulie 2010

Mizeria războiului





Doar vă semnalez, că nu am nici timp, şi nici chef să comentez, ce publică azi NYTimes despre războiul din Afganistan. Este poate cea mai semnificativă scurgere de informaţii de la publicarea, de către acelaşi NYT a "Pentagon Papers", un studiu al relaţiilor americano-vietnameze din 1945 până în 1967, care a dezvăluit adevărata implicare a americanilor în zonă şi minciunile oficiale legate de subiect.  


Astăzi este vorba despre mizeria războiului din Afganistan, despre care toată lumea ştia câte ceva, dar nu avea nimeni întreaga imagine. Am scris şi eu despre implicarea serviciilor secrete din Pakistan în sprijinirea talibanilor. Doar cu sprijinul lor talibanii şi-au construit un sanctuar în Pakistan,  s-au antrenat şi s-au echipat. iar acum atacă tot mai dur forţele NATO şi ale SUA din Afganistan.  Înţeleg că talibanii au fost dotaţi cu rachete sol-aer, ca în anii 80, când americanii i-au echipat cu "Stinger" pe mujahedini ."  Nu m-aş mira să aflu că în spatele acestei manevre se află chinezii, un aliat de lungă dată al pakistanezilor. Şi care nu-i vor pe yankei în curtea din spatele casei. Cum ar veni "doctrina Monroe" rescrisă cu idiograme!


Articolele din NYT pică la doar câteva zile de la publicarea unei anchete-mamut a ziarului Washington Post despre behemothul serviciilor secrete americane, scăpat de sub orice fel de control al societăţii civile, dacă acest control a fost vreodată o chestie serioasă.

Evident, toate astea au legătură şi cu mişcările din sânul armatei americane, şi cu luptele de putere de la Washington, printre altele. Şi nu prevestesc nimic bun. Oricum de promisiunile lui Obama  s-a ales praful...     

3 comentarii:

SorinPLATON spunea...

Prietenii de azi, dusmanii de maine si viceversa. Totul este o mizerie in politica si diplomatia mondiala, cu reverberatii apoi in politicile regionale. Asa ca refuz sa mai acord cecuri in alb vremelnicilor "ingeri", precum si vot de blam "demonilor", totul fiind doar un joc de marketing si manipulare, in care gandul si vocea pionilor nu conteaza cat insumarea lor in voturi politice validante.

Platon

Karakas spunea...

Am auzit si eu chiar azi la radio despre scurgerea de informatii. NU vreau sa fac generalizari, dar, cel putin conducerea Pakistanului minte de rupe. Pe de o parte le spun americanilor ca vor sa lucreze cu ei, prin spate negociaza cu talibanii. Ma rog, talibanii sunt de-ai lor, musulmani.

Am mai spus, mare prostie ca s-au dus in Afganistan, sa le moara atitia soldati, pentru ce? Pentru democratie? Sa fim seriosi, nu a venit timpul democratiei in societatea afgana. Lor le trebuie mai intii sa experimenteze cu o dictatura de-a lor, luminata. Propun sa-l trimitem pe Basescu! :)

ama spunea...

Yanki, go home...
Scria pe ziduri prin Japonia mai demult...
Poate or scrie si afganii sau irakienii, cine stie ?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...