miercuri, 18 august 2010

O problemă de timp



Întrebare: cunoaşte cineva cazuri de explozie a schimbătorului de căldură din cameră al unui aparat de aer condiţionat? Un scurt-circuit în instalaţia aparatului ar fi trebuit, logic, să ducă la intrarea în funcţie a siguranţei, care este proiectată, în principiu, să sară şi în cazul supra-încălzirii circuitului, nu doar la scurt-circuit. 

Zilele astea am folosit intens aerul condiţionat. Cu toate astea n-am observat nicio supraîncălzie. E drept, circuitul de alimentare este separat, are o siguranţă termică numai pentru el, cablurile sunt supradimensionate(paza bună!) şi ignifugate, priza de calitate, adică nimic turcesc. Încă n-am uitat ce făceam în altă viaţă(profesională). 

Înţeleg că firma care întreţine aparatura de la Maternitatea Giuleşti aparţine unui medic. E deja o problemă: prietenii pritenilor noştri obţin contracte de la noi. O şti doctoriţa cu pricina cât de calificaţi sunt  angajaţii ei, dacă sunt atestaţi pentru genul de lucrări pe care le fac? Poate aprecia deciziile conducerii firmei, mă refer la cele de ordin tehnic? Sunt destule întrebări care trebuie să primească răspuns. Pentru asta trebuie să aşteptăm concluziile anchetei. Care concluzii trebuie să se transforme în proceduri de atestare şi de control, în regulamente de proiectare, în politici de personal, etc. Adică fix în ceea ce ne enervează pe noi, românii, care avem cel mai profund dispreţ cu putinţă pentru lege şi reguli. Aşa că tragedia de la Maternitatea Giuleşti se va repeta. Rămâne de văzut doar cât de repede şi la ce dimensiuni... 

17 comentarii:

roberto spunea...

la rectificare un ales pdl primeste pentru colegiu 2 mld vechi, un bebelus mort 5000 ron,unul ars 3000 ron
asta este romania!
asta trebuia sa fie o stire , din care trebuie facut un spot si rulat la fiecare 10 minute
aceasta este o crima!
http://cotidianul.ro/122464-Deputatii_PDL_primesc__ajutoare_la_rectificare

pacos spunea...

Colonelul Olteanu de la ISU spune ca, dupa parerea lui, nu se pune problema unei explozii. Dar asta e numai o parere si asteapta rezultatul expertizelor, adica certitudini.
Cu certitudine, desi exista personal suficient pe etaj (afirmatia apartine ministrului Cseke), nu era NIMENI in acel salon. Desi era obligatoriu sa fie.
Daca ar fi fost acolo....

Constantin Gheorghe spunea...

Pacos, ce am văzut eu în fotografii nu se putea să-şi aibă originea într-un scurt-circuit la un aparat de aer condiţionat. Iar materialele plastice degajează produşi chimici otrăvitori, de obicei. Din câte înţeleg, n-au murit din cauza unor astfel de compuşi. Iar arsurile vin de la aerul supraîncălzit, mai mult. Pe cei mai mulţi i-au protejat incubatoarele. Nu ştiu, nici nu vreau să speculez. Ştiu doar că acolo s-au încălcat multe reguli şi proceduri. Şi cineva trebuie să plătească, dar nu un acar Păun.

pacos spunea...

E clar ca o suma de factori au condus la nenorocirea asta. Si trebuie analizat tot, astfel incat asa ceva sa nu se repete.
Nu caut un acar Paun. Numai ca oricum am analiza asta ne intoarcem la faptul ca cine trebuia sa fie acolo n-a fost. Si n-a lipsit un minut-doua. Ci mult mai mult.
Instalatia electrica veche, improvizata, aparatul defect, alte cauze, nu stiu. Vor fi analizate. Dar oricare ar fi fost cauzele, efectele erau, poate, mult mai mici daca era cineva acolo. Peste asta nu se poate trece asa usor.

Andrei Gheorghe spunea...

O cunostinta (cadru universitar) ne spune lucrul urmator, aflat de la un medic de la Giulesti: sectia recent renovata a fost prevazuta cu un tavan fals. In dupa scurt circuit a luat foc instalatia electrica dintre tavanul normal si tavanul fals iar cel din urma s-a aprins si a cazut peste tot ce era in sectie.

De asemenea, accesul in sectie se facea pe baza de cod sau cartela. Dupa ce instalatia electrica nu a mai functionat, usa a ramas incuiata si nu s-a putut intra inantru.

Putem sa ajungem la concluzia (care nu mi se pare trasa de par) ca renovarea sectiei a fost facuta de mantuiala de catre indivizi cu calificare indoielnica si o firma pusa de castig necinstit. Este greu sa consideram aceasta situatie ca fiind culpa medicala. Desi unii se intranceneaza in aceasta directie.

Karakas spunea...

Parintii copiilor decedati si care au arsuri ar trebuie sa dea statul in judecata. Asa se intimpla si in alte parti.

Anonim spunea...

Putem sa ajungem la concluzia (care nu mi se pare trasa de par) ca renovarea sectiei a fost facuta de mantuiala de catre indivizi cu calificare indoielnica si o firma pusa de castig necinstit.


bine ai venit in vest! ai onoarea sa cunosti stilul de functionare al acestui sistem minunat si marile lui aventaje pt om.
iti mai dau eu aici inca 2 avantaje pe care taranii trancanitori le merita din plin. in concluyie tare rau a fost la nea nicu!

https://www.articleproductions.com/US_Senate_S510_Bill_to_Ban_Your_Homegrown_Food-2274

http://www.countercurrents.org/adams280710.htm

Fluieratorul spunea...

Good. Se poate vorbi si despre cauze, nu numai despre salariile mici...

Am mai vazut incendii de la instalatii electrice, in incaperi cu tot felul de gips-cartoane pe pereti si mochete pe jos, cu mobilier din placi aglomerate. Am avut parte de unul recent la noi in firma, in sala serverelor, pornit de la scurt circuit intre niste sirme prost izolate, chiar de la instalatia de racire. Adica de la o improvizatie. A ars mocnit, fara flacara, a durat o vreme pina sa ne dam seama, si ne-am "trezit" de la fumul care iesea pe sub usa. Onor' detectorul de fum n-a functionat, si nici n-a sarit vreo siguranta in cladire, alta decit a prizelor, care la noi este separata de iluminat si de circuitele de acces de la usi. La noi, sala serverelor este la subsol, intre alte instalatii tehnice ale cladirii (centrale, draci, laci), si nu ajungi acolo decit cu treaba. Incaperea arata dupa incendiu cam cum arata si aia de la Giulesti, si mirosea a plasticaraie si rasini arse, toxic de-a binelea.

La noi, din fericire, nu exista treceri cu cartela magnetica la toate usile, avem numai la intrare si la fiecare palier, nu si la fiecare camera sau coridor. Asa ca in caz de ceva, se ajunge repede dintr-o parte in alta. De la evenimentul din sala serverelor, s-au instalat camere video in toate locurile izolate din cladire.

Asa ca e de vazut cit a lipsit de fapt asistenta din incapere si de ce, care era improvizatia, linga ce material inflamabil se gasea, cine a facut-o, cum sint facute circuitele din cladire, de s-a blocat accesul cu card magnetic, si cine le-a inspectat si aprobat, ce scrie ca s-ar fi facut in documentatia firmei de mentenanta a doctorului care se afla astfel in oarece conflict, caresint normele, etc., etc.

Asa cum spuneti, si eu cred ca groaza asta se va repeta, si de fapt cred ca se intimpla foarte des accidente din cauza improvizatiilor la instalatia electrica, doar ca nu sint la scara asta, cu victime umane, si nu aflam de ele. Doar traim in tara lui "merge si asa". Daca ati avut vreodata nevoie de un "mester" acasa, stiti ce vreau sa spun.

pacos spunea...

Multe concluzii. Si multe intrebari. Daca ajungem la concluzia ca lucrarile au fost facute de mantuiala si avand o calitate indoielnica, atunci intrebarea care se pune imediat e de ce a fost receptionata asa lucrarea. Si cine a semnat pentru receptie. Cine a selectat firma care-a facut lucrarea si care-au fost criteriile de selectie.
Raspunsul la aceste intrebari e unul singur: ordonatorul de credite. Adica directorul spitalului.
Mai sunt si alte intrebari. Legate fie de starea tehnica a cladirii, fie de lipsa personalului. Numai ca in acest caz niste copii au murit. Pentru ca nu era nimeni acolo sa-i salveze. Putem sa dam vina si pe tehnica. Dar nu putem sa-i exoneram de raspundere pe cei care ar fi trebuit sa fie acolo si n-au fost.

Andrei Gheorghe spunea...

Anonim: nu stiam de linkuri. 2 exemple originale de democratie occidentala. La mai mare!

Anonim spunea...

hai ca-ti mai dau o stire buna! intii in buletin miine.....

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1302814/NHS-launch-intelligent-pill-texts-you-forgotten-dose.html

eu ti-am mai scris ca tot vestul este o nenorocire greu imaginabila mai ales pt roman care dintr-o incapatinare inexplicabila a ramas pironit in povestile de la europa libera specifice anilor 70 despre vestul luminos . nici macar acum cind se vede ce este nu le vine mintea la cap si sustin in continuare timpenia cu plec in vest si o sa-mi fie bine. bine?! unde in vest?! as vrea si eu sa stiu adresa binelui din vest! si daca n-ai trait la barbarii vestici nu cunosti nici pe departe legile si regulile din asa numitele societati civilizate. acum este tirziu sa ti le spun pt ca oricum vin in valuri peste voi. era si timpul mai ales ca ati vrut vest si nu intelegeam de ce sa mai profitati de perna de amortizare mostenita de la aia care spuneati ca erau rai. lasa sa va luati toate suturile in plin! si stai ca nu s-a terminat pt ca intre timp jevrele vestice s-au prins ca romanii sint mai rau ca ei asa ca tine-te bine pt ceea ce urmeaza! nu uita ca astia sint perversi si ordinari iar voi pt ca n-ai trait printre ei nu-i cunosteti si nu stiti cum sa va comportati cu ei. d-aia ati si ajuns in situatia de astazi care nu este noua deloc pt ca tot asa a fost si inainte intre cele 2 razboaie cind romanul avea speranta de viata de 41,5 ani cauza principala a mortalitatii find pelagra. dar cine sa stie asta cind orasele au fost umplute de tarani fara minte?! si ce crezi ca fac asistentele sau doctorii care pleaca prin vest? tu crezi ca vesticii o sa accepte sa le iei tu strain locurile lor de munca mai ales ca vorbim despre unele bune? tu crezi ca ei sint prosti si dezbinati ca romanii? pe aia pt care au locuri ii baga la ingrijirea batrinilor ca lor nu le place deoarece este cam mult de munca. altfel este plin de romance prostituate. numeric am ajuns natia care da cele mai multe "lucratoare" in domeniu si ti-am pus linkul in trecut. pe barbati ii gasesti exact ca pe mexicani la colturi de strada la negru sa le dea cineva de circa. la normal unde vei vedea ceva greu si mizerabil fi sigur ca vei gasi numai romani. nu vei da niciodata peste polonezi cehi unguri etc. si acum ca tot taranii au ajuns in functiile mari sa vezi ce vor face cu voi pt ca astia dupa cum vezi sint mai boi decit boii pe care ii pasteau tatii si bunicii lor. acum ca s-au prins ca romaul este practic din plastelina va vor baga in toate nenorocirile. sincer nu ma asteptam sa ajungem cirpe pt podele europene intr-un timp atit de scurt!!!! privitor la vremurile cu nea nicu tin sa-ti spun ca la ora asta sint un rai pierdut. asemenea drepturi ca acolo n-a avut prostimea vestica niciodata nici macar pe datorie!!! si daca prostii astia vestici care efectiv dau in gropi de idioti de sint au ajuns sa-si bata joc de voi si sa va trateze asa cum o fac ginditi-va cit de jos ati reusit sa ajungeti si cum se pot uita acum la romani cind vad servilismul asta impins la extrem!

Andrei Gheorghe spunea...

Hm.... Tu pe unde ai experimentat binefacerile noului sistem?

Mie imi tot mananca cineva sufletul sa plecam in Italia.

ama spunea...

@ Anonim
Servilismul respectiv este la nivel de politicieni. Printre oamenii de rind se practica mai putin, dar se practica.
Din nefericire exista o atitudine oficiala de denigrare a romanilor si romanismului. Orice era sau este facut in R este prost si orice vine de afara este bun. SI acum 20 de ani si acum.
Ministrul sanatatii vrea sa dea o lege prin care sa se interzica practica concomitenta in privat si la stat. Am o curiozitate extrema: cum vor supravietui spitalele private care le capuseaza pe cele de stat ?
Ca tot natul are cabinet privat de unde-si racoleaza pecientii pe care-i rezolva la stat.

Fluieratorul spunea...

Gosh, Anonimule, m-ati facut praf, si asta tocmai acum, cind ma batea un gind s-o tai din tara!

Ce sa mai zic, am 45 de ani, nu sint bun de circa "profesionista" (numai de-aia de prin gospodaria proprie), nu sint bun de ingrijit batrini (de-abia ma descyrc cu nasturii proprii), si de cicisbeu nici atita nu sint bun...

Drept e ca vad ca ne intra prostia in tara din toate partile, si catalizeaza cu succes nemernicia de pe la noi, in mod tot mai accelerat. Umblind eu mult pe-afara (citeva tari UE si State), si observind intrucitva, in treacat si marginal, ce spuneti mai sus, banuiam ca asa o sa fie pina la urma, doar ca speram sa prindem putin cheag, sa traim macar un pic de vremuri bune, nu sa ne ia de cap asa, pe burta goala.

Anonim spunea...

pai si eu am fost unul care a trait toata tineretea cu vestul luminos in cap insa astia m-au lecuit repede. cind am plecat si am vazut unde am ajuns pe post de oblio mi-am spus ca trebuie sa plec si eu in cautarea binelui din vest despre care s-a discutat atit de mult la europa libera. asta s-a intimplat acum 21 de ani timp in care am locuit in 7 tari pe 2 continente iar la capitolul vazut am mai adaugat inca o duzina pt ca eram in cautarea binelui. peste tot nenorocire! daca ar fi sa scriu o carte cred c-ar fi cel putin pt romani desfintarea definitiva a prostiei cu vestul luminos care ne da noua ploi cu cirnati si a capitalismului de burlan ala pe care urma sa curga direct in poala fiecarui roman cam tot ce-i trebuie lui. chestia este ca nici daca-mi promiti 1 miliard pt ati da ca exemplu un lucru pozitiv vazut in toti anii astia prin vest cu conditia de-al putea dovedi nu ti-l voi putea livra din simplul motiv ca nu am de unde sa-l iau iar de dovedit nici nu se mai pune problema. in italia am fost in anii 90. un jaf de tara!!!! am fugit de acolo speriat la culme de nenorocirea pe care o numeau localnicii viata. de atunci nici n-am mai calcat pe acolo pt ca timpul petrecut la ei a fost suficient de lung ca sa nu mai fie necesara nici macar o vizita de vacanta. un lucru trebuie sa vezi: peste tot pe unde traiesc latinii viata este grea. la ora asta efectiv oriunde te duci ai luat plasa. repet ca vesticii nu sint romani dezbinati si prosti si te vor sapa pt ai lor fara sa se gindeasca de 2 ori. cred c-ar trebui sa-ti fie clar ca ei au trait numai in sistemul asta cretin si-l cunosc f bine pe cind romanii nu iar dezavantajul la capitotul asta se vede. asta a insemnat pt ei o adaptare la nenorociri si dezvoltarea unui sistem de aparare care-i ajuta sa suravietuiasca cu orice pret. la romani care au trait ca belferii la nea nicu asa ceva nu exista. in plus se adauga si timpeniile cu vestul civilizat pe care le-a auzit tot timpul si care il descumpanesc total cind vede ca vest inseamna numai o lupta dura pt supravietuire la limita cu mijloace pt el inumane. pina sa realizeze ce are de facut si cum stau treburile romanul ajunge sa fie lovit psihic iar de aici pina la cadere este doar un simplu pas. multi au avut mari probleme si numai o minoritate a reusit sa faca fata la un mod oarecare iar acest calificativ inseamna supravietuirea pt ca asta este marea realizare in vest si asa o duc si localnicii. la vestici 3% sint elita si pina la 12% la total pot vorbi de un nivel de trai respectiv despre viata. restul sint la lupte pt supravietuire iar situatia veniturilor iti arata cit se poate de clar acesta situatie. chestia cu viata visata de romani este prin filme. sa nu uitam ca procentul populatiei care avea in propietate o casa in germania era de 34% iar virsta medie a masinilor aflate in circulate este de peste 12 ani. la ora asta sa nimeresti ceva bun in vest ma refer la un job este echivalentul unui cistig la loto. apoi sa vezi la vestici birocratie si cretinism de-ti maninca ficatii!!! nu stiti voi ce-i la astia insa uite ca pe zi ce trece aflati pt ca nimic absolut nu difera. aia acolo copiaza totul la indigo pina si discursurile pe care le auzi. pt mine nimic nu este nou si nu ma surprinde nimic altceva decit c-a durat atit de mult pina au ajuns nenorocirile tipice vestului. si stai ca mai sint de venit iar la capitolul asta intra dinamitarea totala a relatiei parinti copii si nu numai. la total poti numi asta distrugerea totala a familiei. mai sint multe de spus insa dupa cum am scris nu mai are rost sa-ti spun pt ca acum vin toate gramada si le vezi. am vazut asta din cele pe care le-ai scris. acum ar fi bine sa faci o recapitulare la cele scrise de tine despre vest ca sa vezi ca n-ai gasit nimic bun in sistemul asta cretin care nici macar nu este nou. deci sint nenorociri vechi de cind lumea!!! cum ies astia din crize ai scris deja. nici acum nu va fi altfel!! in asemenea conditii plecarea din tara este de-a dreptul o nebunie.

Fluieratorul spunea...

D-le Anonim, deschideti-va un blog cu questiile astea, pentru ca e chiar nevoie. Pe-aici informatie de prima mina, dezinteresata, e putina, circula nenumarate legende, iar eu unul inca n-am auzit pe vreunul sa fie nemultumit cu argumente de sistemele de pe dincolo, cum sinteti dvs. Aia pe care-i cunosc eu vin acasa cu fumuri in nas, si daca-i vezi acolo, pe teren propriu, epateaza cit pot si cu ce pot si sparg intr-o saptamina banii pe jumatate de an. Eu am stat prea putin pe unde am umblat ca sa pot face analize corecte si emite judecati bine motivate, asa ca, din nou pledez, deschideti un blog pentru aducerea la realitate a visatorilor si extirparea sperantelor fara fond. Pe bune. Asta ca sa nu mai traim cu iluzii. Cu stima, Fluieratorul, care e si el un fel de Oblio pe la el prin mahala...

Andrei Gheorghe spunea...

anonim: mi-ar face pacere sa continuam discutia noastra. emailul meu este gaebeleysis@yahoo.com

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...