marți, 7 septembrie 2010

băsescu, boc şi "societatea de piaţă"



Incoştient sau nu, boc a definit proiectul actualei guvernări: societatea de piaţă. A spus-o în contextul proiectatei  restructurări a sistemului de protecţie socială, care şi aşa e vai mama lui. Sigur, acum sunt probleme cu asigurarea banilor pentru plata unora dintre prestaţiile sociale. Dar la starea asta de lucruri guvernul condus de piticania asta sinistră a contribuit din plin.

Nu o mai iau de la capăt cu explicaţiile: toate măsurile actualei guvernări sunt profund anti-economice şi anti-sociale. De ce? Pentru că nu-i duce mintea la altceva. Oamenii ăştia nu înţeleg nimic din ceea ce se întâmplă în jurul lor, iar dacă au bani, îi au pentru că au fost "împroprietăriţi" cu averea publică, sau sunt cuplaţi la ţâţa bugetului. Nu se simt responsabili faţă de nimeni şi de nimic. Nu trăiesc în realitatea asta. Nu au grija nimănui, au doar grija buzunarului propriu.

De aceea nu pot înţelege de ce, spre pildă, nu se duc oamenii să culeagă fructe în România, dar  le culeg pe ale spaniolilor, spre pildă. Păi, e simplu: dacă e de rupt oase, una e să ţi le rupi în Spania, pe 1200 de euro pe lună, şi alta în România, pe 10 euro pe zi, şi cu norme de lucru imposibil de realizat. Ca să nu mai vorbim depre tratamentul pe care îl primesc românii din partea "patronilor" de la noi.

Văd că se lăţeşte gogoaşa asta cu nemunca  din pricina "generozităţii" sistemului de protecţie socială. Este cea mai mare prostie, şi o perdea de fum, care ocultează adevărata discuţie care trebuie purtată în România. Este vorba despre incapacitatea economiei româneşti de a genera locuri de muncă, iar când le generează ele sunt de proastă calitate şi mizerabil plătite. Munca sezonieră nu rezolvă nimic. Faptul că unul culege struguri sau mere o lună pe an, sau dă câteva zile cu mătura prin bătătura unuia sau altuia nu înseamnă că spre sistemele de pensii şi de asigurări de sănătate vor veni banii de care este nevoie. Şi nici că nu va  mai fi nevoie de plata unor ajutoare sociale.

Poate că mai inteligent ar fi dacă am încuraja munca altfel: cine angajează un şomer, dacă salariul lui este salariul minim pe economie, iar el are o vechime în muncă de minim cinci ani, să zicem, acesta va continua să primească şi ajutorul de şomaj încă un an, cu condiţia ca patronul să-l angajeze pentru cel puţin trei ani.  Este un mod de a încuraja reangajarea şomerilor, mai ales a celor de lungă durată.

Tăind din prestaţiile sociale nu rezolvăm nimic. Doar crearea de noi locuri de muncă rezolvă problema deficitelor bugetelor sistemului de pensii şi de sănătate. Şi  la fel de important este şi faptul că nu ne mai putem mulţumi cu salarii de nimic. Nu cred că muncim mai puţin şi mai prost ca alţii. Avem însă o structură a economiei şi a aparatului productiv care nu ne avantajează. Iar starea de sărăcie generalizată îi face pe patroni să impună ce salarii vor ei, că de aia e "capitalism". 

O ultimă remarcă: băsescu se tăvăleşte în chinuri la gândul că la anu' deficitul sistemelor de pensii, de sănătate şi de protecţie socială va fi de 3 miliarde de euro. Lui i se pare dramatic.  Nu e deloc dramatic. Dramatic este faptul că numai dobânda la împrumuturile luate de geaba, care n-au generat nici dezvoltare, nici noi locuri de muncă, nimic, se ridică anul viitor la peste 2 miliarde de euro. Dramatic este şi faptul că din alea trei miliarde un miliard revine sistemului de ajutoare de şomaj. 


Rezumând: reţeta aplicată până acum de băsescu şi de boc pe post de "măsuri anti-criză" este o tâmpenie, care a generat noi probleme. Mergând în continuare pe drumul ăsta vom avea rezultate şi mai proaste. Reducerea consumului va reduce încasările bugetare. Mărirea taxelor şi impozitelor va mări evaziunea fiscală. Reducerea personalului bugetar va determina creşterea şomajului şi în sistemul privat. Toate se vor reflecta în buget, respectiv în creşterea deficitului bugetar. Iluzia că acesta se va micşora prin micşorarea salariilor este o dovadă de prostie crasă. 

 Nu există soluţie de ieşire din criză care să nu implice creşterea consumului, respectiv a gradului de ocupare a forţei de muncă. Ca să munceşti trebuie să ai unde munci, iar răsplata muncii să fie decentă. iar societatea de piaţă, în care raporturile dintre indivizi sunt  reglementate de legea cererii şi ofertei este un non-sens, o utopie la fel de periculoasă ca şi utopia "comunistă". Şi "societatea de piaţă", o formă de darwinism social, inacceptabil în lumea noastră, se va termina prost, ca şi "comunismul". Dar ce să-i ceri  unui dobitoc ca boc? 

9 comentarii:

Anonim spunea...

"Poate că mai inteligent ar fi dacă am încuraja munca altfel: cine angajează un şomer, dacă salariul lui este salariul minim pe economie, iar el are o vechime în muncă de minim cinci ani, să zicem, acesta va continua să primească şi ajutorul de şomaj încă un an, cu condiţia ca patronul să-l angajeze pentru cel puţin trei ani. Este un mod de a încuraja reangajarea şomerilor, mai ales a celor de lungă durată."

Alooo!! Există şi acum un sistem asemănător!

Dacă şomerul se angajează în cele 6 luni în care primeşte ajutorul de şomaj, continuă să primească acest ajutor până la expirarea perioadei regulamentare (dacă mai avea 3 luni până la expirare şi se angaja, primea salariul plus ajutorul în acele 3 luni), indiferent ce salariu are, minim, maxim, mediu. Şi în legea de acum nu se pun condiţii, nici de salariu, nici de vechime.

Anonim spunea...

Uitati-va si aici... ca de obicei, n-am inventat noi roata, dar va mai aduceti aminte cand Basescu se lauda ca a crescut productivitatea prin restructurari?
http://moneyexpress.money.ro/articol_21325_184/nebuni_de_furie.html

Shadow spunea...

@Dle Gheorghe

De ce se duc in Spania sau in alte tari? Nu e legat doar de "pret" si nicidecum de "patronii romani" care nu sunt cu nimic mai "frumosi" dar nici mai "urati" decat cei spanioli, italieni, francezi, etc.

E legat si de "posibilitatea" sau "credinta" ca "poate" avand un "picior acolo" vor putea ramane in acel sistem. Sistem net superior celui romanesc de la politica la sociala la cea a sanatatii.
Am vazut reportaje ingrozitoare despre cum sunt tratati romanasii, bulgarii, etc in Spania. Nici apa curenta nu au(apa de ploaie culeasa din locuri insalubre). Ziua de munca este in mod frecvent de 12-16 ore, etc.

Deci este vorba de "oferta" Romaniei fata de oferta strainatatii(ca un totum). Cei care pleaca acolo pot fi siguri ca odata "intrati" in sistem le va fi mai bine. In sistemul romanesc sunt deja si le este rau. Mai ramane sa si reuseasca sa "intre", asta fiind cea mai grea treaba.

Exista si adevar in "motivarea nemuncii" prin "politica sociala" dar din nou asta e treaba statului de a identifica abuzurile si a le suprima nicidecum a "clientilor". Pt ca de acolo vine "trendul" si acel "las ca merge si asa", sau "la noi la tara punem o sarma" si explodeaza cate un eveniment ca cel de la maternitate. Unde vinovatii nu vor fi niciodata trasi la raspundere si acarii pauni vor fi aspru pedepsiti intro logica a "circului perpetuu".

Uite ce face obama. 50 de miliarde pt drumuri, cai ferate si aeroporturi. Si stau mai bine decat noi si cu economia si cu somajul si chiar cu asigurarea medicala.

Karakas spunea...

E corect ce spui despre "dramatismul" afisat de Basescu in fata cifrei de 3 miliarde. Nu e nimic dramatic acolo. Romania are un raport datorie publica/PIB de zece ori mai mic decit al Greciei, si nu trebuie sa intreprinda nici o masura extrema fata de bugetele asigurarilor sociale.

Cred ca deja asistam la un fanatism al cuplului Basescu & Boc. Au luat-o complet razna...

Karakas spunea...

"Ticalosii", de Basescu:

"Cert este că exact ticăloşii care au cumpărat voturi păcălindu-i pe pensionari că le pot dubla pensiiile acum ţipă. Şi dintre oamenii politici, şi din presă", a spus preşedintele.

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-nu-situatia-tarii-e-dramatica-ci-a-fondului-de-pensii-ticalosii-care-au-cumparat-voturi-tipa-7136869

Omul e bolnav. Fara sa ii numeasca pe "ticalosi", ramine la statura de maimuta politica. Ramine sa ii lichidam pe "ticalosi" si s-a rezolvat, eventul prin linsaj popular.

Nu sunt avocatul "ticalosilor", dar limbajul imi repugna, pentru ca vine de la Presedintele unei tari. Nu stiu exact cine sunt "ticalosi", dar oare, cine e mai ticalos, ala care promite bani de pensii mai multi unor amariti de tarani, pe baza unei cresteri economce prognozate, sau cei care promit crestere economica ("Sa traiti bine!") dar odata ajunsi la putere ii aduc economia si pe romani la sapa de lemn?

nbsh spunea...

@karakas
Cred ca trebuie sa observam si partea pozitiva a "reformei" si austeritatii: dezvaluiri ale legaturii dintre clanuri ale "minoritatilor" interlope cu politicienii(de orice culoare). Ar fi pacat sa fim orbiti de dispretul fata de base si sa nu acceptam micile adevaruri care pot duce la mari schimbari. Ca nu e meritul portocalelor sau al lui base stim cu totii, dar rezultatul acestor mici scapari basesciene poate fi pozitiv in privinta capusarii statului roman de catre interlopi si "minoritari".

Anonim spunea...

discutiile astea cu munca dupa criteriile din sec 19 sint o aiureala. prin automatizare si cibernetizare omul este inlocuit de peste tot. deci joburi sint din ce in ce mai putine. concernele mondiale care detin 51% din averea mondiala angajeaza 1,8% din forta de munca la nivel planetar. tragic este ca romanii cad la nivelul mintii boilor vestici care sint vai de capul lor angajindu-se in discutii copiate de la imbecili. ce rezultate vreti sa aveti? unde vreti sa ajungeti in alta parte decit acolo unde sinteti?! mai citesc despre sistemul din vest unde vor romanii sa ajunga ceea ce este alta timepenie. romanii intr-un asemenea sistem nu pot ajunge decit mexicanii europei ceea ce s-a si intimplat. ce siteme sociale au spaniolii?! mai treziti-va din visele asetea aiurite ca nu va fac bine!!!
singura solutie este intelegerea schimbarilor si eliberarea omului de sistemul retrograd cu munci idioate care nu duc nicaieri. de exemplu bancherii au spus de mult ca ei nu trebuie sa plateasca impozite deoarece ofera servicii unor oameni fara sa aiba nevoie de asa ceva ceea ce constituie un act deja caritativ.

Anonim spunea...

ce stie romanul despre vest sau mai bine spus in ce hal au ajuns romanii datorita traiului din vise timpite.

Invitat special la emisiunea Fotbal Club, fostul internațional Liță Dumitru a confirmat că pune în practică amenințarea de a părăsi România din cauză că nu-și găsește un serviciu care să asigure suficienți bani familiei sale. Fostul mijlocaș care a făcut senzație la Guadalajara în naționala României va emigra în Germania.
“Am dat mîna cu neamțul, sîmbătă trebuie să mă prezint la noul loc de muncă pentru a-mi alege mașina de transport marfă pe care o să o conduc. E ca și cum am semnat un contract. Nu mai rezist în România pentru că nu am ce să-i ofer fetiței mele de doi ani și jumătate. Am făcut o socoteală și în acest moment aș lua cam 10 milioane pe lună. Prea puțin! Așa, mă duc în Germania, o să mai muncesc vreo 10 ani, mai am cinci lucrați acolo și la final sper să strîng și eu cam de o mie de euro pensie. Asta este, nu am încotro”, a fost spovedania lui Dumitru, fost mare jucător al echipei naționale a României, Rapid, Steaua, Craiova și Poli Timișoara.


deci asta crede dumitru om de 60 de ani!!!


care este realitatea:


dumitru ca orice roman traieste in nori nu pe pamint! 1000 de euro pensie pe 15 ani de munca?! asta este ceva demn de s.f.!!!!
pt o asemenea cantitate de ani te alegi cu aprox 350 de euro la care mai completeaza statul (doar daca locuiesti pe teritoriul tarii si nu va ginditi ca asta ar fi viata!!!) pt ca de obicei suma asta nu acopera nimic. oriunde ai locui in germania 350 nu ajung nici macar pt chirie!!! ca sofer la camion de 7,5 tone cistigi cind este f bine 1120 brut. la 40 de tone ai 1200 plus 200 pt dif cheltuieli deasemenea tot brut. daca traiesti acolo din banii astia nu-ti ramine nimic oricit te-ai chinui. concedii nu exista cind ai asemenea bani. programul de lucru obisnuit este de 13 ore zilnic. munca se termina simbata dimineata si incepe duminica seara la ora 18.00

important este ca romanul stie si astazi despre viata din vest povesti si timpenii care nu au legatura cu nimic!!!!

Anonim spunea...

Spre surprinderea ta, un şofer de camion greu în România este plătit cu "aproape" aceiaşi bani (undeva la 800 EUR/lună net) şi are el grijă să mai facă un mic ciubuc, mai ales când e vorba de piese sau motorină.

Aici chiar ar fi curios de aflat ce au ei la 1000 EUR şi nu avem noi la 800. (Prea se comportă toţi caraghioşii ca şi cum banii nu înseamnă nimic pentru ei, sau ei mănâncă din altceva decât bani, de la membrul Topului 300 până la bugetarul "tăiat cu 25%" şi de la taximetrist până la curvă :D )

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...