vineri, 10 septembrie 2010

Cum să dai cu mucii în fasole din prea multă dragoste de curul lui băsescu



E vremea să aflaţi, dacă nu ştiaţi până acum(ruşine să vă fie, inculţilor!),  că există o "doctrină Băsescu".  Ba, mai mult, deşi ea, doctrina, este normală şi validă într-o ţară europeană, a eşuat lamentabil în România reală, pentru că, nu-i aşa, noi suntem o excepţie şi ceea ce se potriveşte în Europa la noi e cu curul în sus. Pur şi simplu nu-i de noi!


Şi chiar dacă băsescu şi boc sunt de bună-credinţă, ce să te faci cu un popor care se aşează pe picioarele din spate, ca măgarul, şi nu-l urneşti din ale lui nici cu slujbe! Săracii, au vrut să rămână în istorie ca reformatori, dar cruda soartă face să ni-i amintim de aici înainte ca pe nişte impotenţi. Ghinion de neşansă!

Cărtărescule, omul ploii! Dacă nu te simţeai tu obligat să tragi nişte limbi în curul celor doi(e liber vreun post în diplomaţie în Refugiul din Fundul Grădinii?), cele de mai jos denotă luciditate şi bun-simţ. Şi oricine are capul pe umeri nu are cum nu fi de acord cu tine:

 "Dar nu pot să privesc realitatea cu ochii larg închişi. Şi realitatea, pe care şi copiii o pot vedea, este că lumea românească nu funcţionează, astăzi, la niciun nivel al ei. Şi-atunci ce sens au principiile şi intenţiile, cum pot fi ele bune când roadele lor sunt rele? Şi cum să nu înceapă să-şi dorească omul de rând, ale cărui gânduri trec prin stomac, să fie guvernat de inşi mai puţin principiali, dar care să-i aducă, în fine, puţină largheţe a vieţii, poate chiar puţină prosperitate?

I-am auzit, de curând, la televizor şi pe Valeriu Stoica (unul dintre cele mai lucide capete din politica românească) şi pe preşedintele Băsescu spunând că una dintre marile noastre probleme este "nemunca", faptul că nu muncim destul. Este inexact. Problemele noastre nu sunt cantitative, ci sistemice. Românii nu sunt mai leneşi decât alţii. În străinătate muncesc şi câştigă foarte bine. Dar caracterul dezorganizat, asistemic, ineficient şi corupt al tuturor formelor de activitate de la noi fac şi din cel mai harnic cetăţean un funcţionar al cooperativei munca în zadar.
Degeaba munceşti pe brânci într-un sistem al ineficienţei şi risipei: vei fi plătit mizerabil şi vei vrea să emigrezi acolo unde munca e bine organizată. Asta nu au reuşit să facă actualii guvernanţi (şi nici cei de dinaintea lor) în România: o lume capitalistă modernă şi funcţională, capabilă să producă prosperitate. Aici este marele eşec.
Cu strângerea curelei nu se poate la nesfârşit, căci până la urmă cureaua nu mai are găuri şi nici omul suflet în el. Nu poţi nici gestiona la nesfârşit o ruină, căci ruinele au tendinţa să se ruineze mai departe. Poate că, la capătul unui an sau doi, dacă avem mare noroc, sacrificiile pe care le îndurăm ne vor echilibra puţin bugetul (deşi eu cred mai curând că ne vom duce tot mai rapid pe copcă). Şi deacolo, încotro? De unde vom investi în economie şi infrastructură dacă va trebui să înapoiem miliardele împrumutate?
Oricum, un lucru cel puţin e limpede: avem nevoie vitală de liberalism, de liberalism sub orice formă. Nu de PNL neapărat, ci de gândire liberală, de oriunde-ar veni ea. Fără relaxarea fiscalităţii, fără avânt economic şi fără investiţii străine vom ajunge să trăim iar ca în comunism şi poate mai rău."
 
Cărtărescule! Haosul vine tocmai din LIPSA de doctrină a Încrucişătorului! Nu te amăgi: Pulimea Sa n-a avut niciodată un proiect pentru România. El a avut doar o obsesie: să dovedească tuturor cine e şeful, fie în PD, fie în guvernul CDR, fie, acum, pe scena politică şi în sânul naţiunii. Ăsta nu-i plan, e dileală. Şi nici doctrină nu-i: e paranoia, tată! Aşa că stricaşi dracului un lucru bun. Păcat...  

2 comentarii:

Anonim spunea...

"Asta nu au reuşit să facă actualii guvernanţi (şi nici cei de dinaintea lor) în România: o lume capitalistă modernă şi funcţională, capabilă să producă prosperitate. Aici este marele eşec."

Păi cine tot spune că lumea capitalistă (ceea ce poate să însemne multe lucruri, fiindcă una e Putin, altceva e Madoff, care nu seamană a Sarkozy şi cu totul altceva e Preşedintele-sindicalist Lula al Braziliei) e un eşec în sine, că distruge prosperitatea şi locurile de muncă şi sărăceşte populaţia medie?...

Sau când pseudo-capitalistul Vântu e liber şi fericit, capitalismul e rău şi când el e după gratii e bun?... Hai să mai băgăm atunci câţiva moguli, şi roşii şi portocalii şi galben-albaştri şi verzi-udemerişti, ca să se trezească lumea la realitate :)

Fluieratorul spunea...

Deh, Cartarescu are scriitura buna, drept e, da' nu-i un geniu. Articolele lui sint de necitit.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...