vineri, 24 septembrie 2010

"Ieşi afară, javră ordinară!"




Dacă poliţiştii au ajuns să-i strige sub balcon Pulimii Sale: "Ieşi afară, Javră ordinară!" e groasă. Dar groasă, nu aşa! Pur şi simplu oamenilor ăia, care depind de un lanţ de comandă, care pot fi licenţiaţi sau mutaţi de colo-colo cum vrea muşchii şefilor ierarhici, nu le mai pasă de nimic. Azi au fost trimişi la plimbare de doi trepăduşi de la Cotroceni. Nu a fost cea mai inspirată decizie a lui băsescu. Poliţiştii au promis că se vor întoarce.


Eu, să fiu în locul lor, aş şti ce să fac să-i atrag atenţia individului: m-aş pune pe capul baronilor portocalii. Care se cred stăpânii ţării. Şi cred că nişte controale bine simţite, nişte vămuiri crâncene, nişte amenzi cât casa, poate şi câteva reţineri, i-ar schimba perspectiva Iubituluii Conducător. Care depinde de bună-voinţa baronilor. Se pot imagina şi altele, mai perverse: nişte poveşti spuse unor jurnalişti mai nevricoşi când aud de Pulimea Sa, nişte scheme de afaceri, una, alta. La dracu! Poliţia strânge şi ea informaţii! Şi ce mijloc mai bun de a te face înţeles decât un şantaj ca la mama lui?


În ăst timp Lăzăroiu continuă să abereze: "Intrebarea corecta este cine vrea sa fie Alba ca Zapada. Ar putea fi PSD, PD-L si PNL si, poate, Partidul Poporului, daca nu se intampla ceva major pe scena politica. (...) Cand pun intrebarea "Cine vrea sa fie Alba ca Zapada?" eu intreb de fapt "Ce esti dispus sa faci ca sa fii Alba ca Zapada?. Trebuie sa fii dispus sa faci foarte multe sacrificii. Prima conditie este oameni noi, care n-au mai facut politica. Un indicator al nevoii de figuri noi, fara notorietate, dar care sa vorbeasca bine si sa fie capabile sa-si asume o functie de conducere in administratie, este increderea foarte scazuta in liderii politici".


Păi, mânca-ţi-aş gălăgia ta de consilier! N-o puserăţi voi pe Anastase, figură nouă, fără notorietate, Preşedinta Camerei Deputaţilor, şi făcu căcatul praf? De ce trebuie să fiu condus de politicieni care se şcolesc pe pielea şi pe portofelul meu? Acum nu mai contează decât cât de frumos măcăne la tembelizor? Dar ceva competenţe n-ar trebui să demonstreze el? Să fi făcut ceva pentru oameni? Să facă politică din sentimentul responsabilităţii, nu din vanitate sau din cine ştie ce obscur sentiment de superioritate? Dar, ca de obicei, ce ştiu eu?


Şi uite aşa am ajuns, dracului, o ţară de poveste şi o naţiune de coşmar. Care se scufundă încet în mlaştina lipsei de performanţă, a disperării sociale, a sărăciei, şi după colţ se iţeşte capul hâd al violenţei...

4 comentarii:

cristi spunea...

Eu unul m-am săturat până peste cap de "oameni noi, curaţi". Din categoria asta fac parte Lăzăroiu, Cotoi, Preda, Anastase, Funeriu, Macovei, Tapalagă, Mihăieş, TRU, I.T. Morar şi alţii ca ei. Este consecinţa ideii false că tot răul vine din comunism, când de fapt lichele ca astea au existat şi vor exista întotdeauna. O societate sănătoasă nu promovează asemenea indivizi şi aici am eşuat noi. Am crezut că personaje ca astea sunt morale şi integre doar pentru că n-au fost comunişti sau securişti. Pe termen lung anticomunismul se poate dovedi la fel de toxic ca şi comunismul.

În istoria asta de 20 de ani au fost două guverne care au ştiut să guverneze bine (nu perfect, dar a mers): Năstase şi Tăriceanu, susţinute de PSD şi PNL. Partidele astea au şanse mari să câştige alegerile şi sper să nu fim stupizi şi să votăm "oameni noi" ca ăia de mai sus într-un nou partid care să fie de fapt o făcătură de-a lui Băsescu. Asta vrea Lăzăroiu, iar arma lui principală e "toţi sunt la fel" (şi atunci e logic că ar trebui "unii noi").

De fapt Lăzăroiu mizează pe ideea că majoritatea românilor sunt politicieni de cârciumă ("toţi sunt la fel" se potriveşte perfect acolo). Şi are ceva dreptate aici - şi Caragiale spunea asta - iar atunci va trebui să folosim asta împotriva lor. Oricine ar fi Albă ca Zăpada lui, noi va trebui să o numim insistent Noua Păcăleală. Şi asta prinde la cârciumă!

Florin spunea...

Vedeti asta:
http://www.pesurse.ro/2010/9/25/traian-bsescu-refuz-serviciile-mai.html
Se apropie funia de par!!!

Paul-Sorin Tiţa spunea...

Dacă nu a ieşit afară, înseamnă fie că nu s-a identificat cu destinatarul mesajului, fie că nu a auzit. Poate, dacă strigă mai multă lume şi de mai aproape aude şi el...

geomarz spunea...

Daca eram eu acolo, intram si-l scoteam.Il si spinzuram de poarta Cotrocenilor. Este destul de inalta.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...