vineri, 17 septembrie 2010

Ţara în care trăim



Se pare că în materie de sănătate avem o mare problemă: naşterile premature. Nu sunt medic, nu ştiu care sunt cauzele, nu speculez. Cert este că problema există, iar sistemul de sănătate nu îi oferă un răspuns adecvat.

Auzeam azi, la televizor, povestea unui cuplu din Teleorman, care se plimbă de la un spital la altul, pentru că este vorba de o naştere prematură, şi nimeni nu-i primeşte, pentru că nu există incubatoare libere. Până la urmă înţeleg că femeia a fost internată la Municipal, dar dacă naşte, incubator tot nu există. Şi nou-născutul are toate şansele să moară. Aşa că soţul disperat face apel la televizor să afle unde este un incubator liber sau dacă poate da cineva unul spitalului.

Acum, în Bucureşti, sunt două categorii de spitale: unele ţin de Primărie, celelalte de Ministerul Sănătăţii. Primăria are o problemă cât casa în privinţa maternităţilor: cea de la Giuleşti este închisă, după tragedia din august. Cât de repede ar lucra la refacerea ei, tot va mai fi incapacitată o vreme. Au dat bani pentru re-echiparea secţiei de terapie intensivă, şi nu puţini, dar e încă de aşteptat până devine operaţională.


Ştiind astea, MS nu putea aloca nişte bani pentru a cumpăra de urgenţă câteva incubatoare în plus? De ce nu se cumpără mai multe incubatoare în provincie? N-avem bani? Să vindem maşinile de lux ale demnitarilor, că nu e una sub 50.000 de euro! Tuşesc dacă merg cu Dusterul?

Banii n-ar fi o problemă, adevărata problemă este atitudinea guvernanţuilor. Pe care îi încearcă o uriaşă durere în cur de guvernaţi. Ei sunt ocupaţi cu altele, ce treabă au ei cu agenda publică? Ce le pasă că mor nişte nou-născuţi? Socotelile sunt făcute până în anul 2050: sistemul de pensii arată minunat pe hârtie! Că un copil mort acum, pe lângă tragedia din familiile părinţilor lui, înseamnă un contribuabil în minus pentru acelaşi sistem nu pare să le spună nimic. La cât au furat, pensia este un bacşiş pentru ei. Ca să nu mai spun că dacă se îmbolnăvesc, oricum nu se tratează în Românica. 

Asta este ţara în care trăim. Dacă ăsta se poate numi trai... 

Un comentariu:

Karakas spunea...

Criminal!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...