marți, 2 noiembrie 2010

Un cuib de cuci



Palatul Cotroceni a devenit un soi de ospiciu populat cu extremiştii gândirii de dreapta, o curte a miracolelor, unde cele mai bizare idei devin peste noapte politici publice, impuse cu forţa de un guvern de marionete sinistre, lipsite de consistenţă intelectuală şi morală. Guvernul de la Cotroceni a reuşit să surclaseze guvernul din Palatul Victoria, care este bun doar de luat la înjurături de pinguinii ăia de la sindicate, când li se mai scoală avântul protestatar.


Situaţia asta este cum nu se poate mai băguboasă, mai neconstituţională şi mai nedemocratică. Guvernul boc, fie numele lui cât mai repede uitat, are o legitimitate, dată de un vot de investitură în Parlament. Nu mai contează felul în care s-a pus de majoritatea aia: cu şantaje, cu mită, la ordin, câtă vreme s-au respectat nişte proceduri, asta este, e legal. Guvernul de la Cotroceni nu are nicio legitimitate, nu a trecut prin Parlament, funcţionează netransparent şi ilegal. Şi cu toate astea, cum spuneam, de aici, de la acest guvern paralel, vin legi importante, cum sunt Legea Educaţiei, Legea Salarizării Unitate a Bugetarilor, Legea Pensiilor, spre pildă, se impun schimbări de  fond în Codul Muncii, iar legile aprobate de Parlament care nu sunt pe calapodul ideologic al guvernului de la Cotroceni sunt respinse sistematic de Preşedinte, ca apoi să fie votate şi revotate de nişte târâtoare portocalii până ies cum vrea Încrucişătorul.


băsescu e tot mai dus cu pluta. Niciun politician cu toţi boii acasă nu vine şi spune, într-un sistem politic democratic, în care locul fiecărei instituţii politice este bine stabilit de Constituţie, iar principiul separaţiei puterilor în stat este o realitate, nu o ficţiune: "Dati-mi alta majoritate si o aduc la guvernare cu o conditie: sa respecte interesul national. Daca in actualul partid majoritar nu gasesc un limbaj pentru a sprijini procesul de reforma, sa se duca maine in Opozitie. Pe mine ma intereseaza o majoritate care sa nu spuna 'am votat din greseala'. Ma intereseaza o majoritate care sa puna ca prim obiectiv interesul tarii care se afla in criza economica."

Cum o aduce la guvernare? Parcă Parlamentul se ocupă de asta, nu Preşedintele. Chiar dacă el nominalizează un nou premier, votul de investitură îl dau parlamentarii. Cum face să treacă de votul de investitură un premier pe care noua majoritate nu-l vrea? O pune pe Anastase să numere bilele? Schimbă urnele de vot pe drum? Îi pune pe parlamentari să voteze cu pistolul sepepiştilor la tâmplă?


Ultima demenţă a guvernului de la Cotroceni este forţarea modificării Codului Muncii. Argumentele sunt rizibile, în schimb modificările vor distruge şi ultima brumă de sindicalism pe care o mai avem, ca să nu mai spun că angajaţii vor deveni de-a dreptul sclavii angajatorilor.

"Voi fi un sustinator al reducerii contributiilor pe munca, imediat ce se schimba Codul Muncii si se flexibilizeaza piata fortei de munca. Este fundamentala; 4,4 milioane angajati cu carte de munca si 1,7 milioane munca la negru, statistica INS pe un esantion de 20 de mii de gospodarii. Daca flexibilizam Codul Muncii si patronul si angajatii vor fi interesati sa fie inregistrati.

Eu suspectez ca multe dintre sindicate sunt in buna intelegere cu angajatorii care lucreaza la negru. Nu le convine flexibilizarea muncii, pentru ca ar scoate la suprafata munca la negru.  As vrea flexibilizarea Codului Muncii, apoi reducerea CAS. Dar sindicatele nici nu vor sa auda de asa ceva, am mai avut incercari de mediere."


Cum spuneam, orice om cu mintea întreagă nu are cum lega "flexibilizarea" pieţei muncii de reducerea CAS. Ce are sula cu Prefectura? De ce trebuie întâi să reduc protecţia legală a angajatului, pentru a-i reduce angajatorului nişte taxe? Pentru că reducerea CAS este prevăzută deocamdată doar pentru angajatori. Apoi, de unde sindicate acolo unde se lucrează la negru? Ăia care fac aşa ceva se feresc de sindicate ca dracu' de tămâie! 

Până una-alta avem 1,7 milioane de oameni care lucrează la negru şi vreun milion care au doar salariul minim pe economie.  Unde e statul al cărui şef se crede traian băsescu, care stat ar trebui să reprime acest fenomen? Să constate poate oricine. Să rezolve problema, asta e treaba guvernului şi a instituţiilor statului.

Asta cu scoaterea la lumină a muncii la negru e ca în basmul cu cocoşul roşu. Cota unică tot aşa a fost vândută proştilor: va scoate la lumină munca la negru. Rezultatul? A crescut numărul celor care muncesc la negru. La fel şi în cazul evaziunii fiscale, lucru recunoscut până şi de Iubitul Conducător: "Ma uit la oamenii de afaceri care apar la televizor: reduceti fiscalitatea! Romania are una din cele mai reduse fiscalitati din Europa. Oamenii de afaceri romani care se manifesta in spatiul public, in industria carnii, etc..., cer reducerea fiscalitatii. Investitorii straini, in schimb, vor predictibilitate. Abordare total diferita. Cand era 31% pe medie impozitul pe profit, pana la introducerea cotei unice, toti spuneau 'reduceti fiscalitatea si ne vom plati obligatiile la stat'. S-a redus, au platit 1-2 ani."


Şi dacă turcu e cum e, de ce ar fi pistolul, pardon, consilierul lui, al turcului, altcumva? Ce zice madam Gătej, consiliera prezidenţială pe probleme economice? "Din punctul meu de vedere, atata vreme cat salariul mediu brut in sectorul bugetar este mai mare decat salariul mediu brut in sectorul privat, nicio crestere salariala nu se justifica in sectorul public. Daca ne uitam la masura de reducere a salariilor bugetarilor cu 25% - si nu vreau sa trivializez, dar nici nu vreau sa par populist sau emotional in directia asta, ci doar factual economic - masura de reducere a cheltuielilor bugetare a afectat 1.200.000 de oameni. In tara asta muncesc 4.500.000, deci nu putem sa spunem ca aceasta masura a afectat pe toata lumea si Romania acum moare de foame. Este incorect sa spunem asa ceva. Pe de alta parte, din punctul meu de vedere, strict economic, atata vreme cat cei care produc plus valoare - si produc veniturile si profiturile de pe urma carora statul are venituri la bugetul sau - sa castige mai putin decat cei care lucreaza in sectorul bugetar. Aceasta contradictie intr-un fel trebuie rezolvata si eu nu cred ca se rezolva prin majorarea salariilor, asta e parerea mea."


De unde dracu apar tâmpitele astea? Statul NU ESTE O FIRMĂ ŞI NU ARE FUNCŢIILE UNEI FIRME, madam! Poţi înţelege asta, toanto? Nu e firma aia de la care ai plecat cu şuturi în cur! Nu produce nici detergenţi, nici prezervative. Produce bunuri simbolice, adică legi şi regulamente, produce bunuri publice: educaţie, sănătate, produce securitate internă şi externă. Poate ai găsit formula calculului productivităţii în activitatea de politică externă. O fi numărul de voturi ştampilate pe minut? 


Să nu ştii că cifra salariului brut în sectorul privat este puternic distorsionată de munca la negru, de evaziunea fiscală, de numărul extrem de mare de salariaţi angajaţi cu salariul minim pe economie. Şi atunci de ce să legi salariul unora de un fals? Fă să reduci munca la negru, nu-i pedepsi pe unii care-şi fac datoria faţă de stat. În plus, tâmpito, ia vezi că şi bugetarii plătesc taxe şi impozite, iar scăderea veniturilor lor a băgat deja în belele pe mulţi din sistemul privat. Complexitatea nu e pentru bondele de la Cotroceni!  


Sila este singurul cuvânt decent care poate spune ce simt văzând atâta nesimţire şi lipsă de omenie din partea unor oameni care, în loc să servească interesul public, servesc doar interesele celor bogaţi. Pentru că asta este actuala guvernare: sluga bogaţilor României, care vor să fie acoperiţi politic, pentru a jefui "legal" banul public. Atât, şi nimic mai mult... 





Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...