sâmbătă, 18 decembrie 2010

Democraţia de faţadă şi politicianul pleşcar



Că tot vorbeam în postarea anterioară despre golirea de conţinut a democraţiei, ce exemplu mai bun despre ce înseamnă asta decât parodia de dezbatere a Bugetului în Parlament? Într-o Românie cuprinsă de febra tăierii porcilor(luni e Ignatul), sau pur şi simplu cotropită de griji şi de angoase, cine dracu' stă să urmărească transmisiile inepte ale televiziunilor de ştiri, unde fătuci cu microfon întreabă nişte politicieni duşi cu pluta tot felul de inepţii, şi unde pe burtiere tronează mesajul clasic de" circ pe marginea bugetului"?  Nimeni, evident!


Comicăria aia de premier, în loc să explice românilor ce obiective are bugetul pe 2011, se răfuieşte cu Opoziţia, care nu cade în extaz în faţa capodoperei sale. Şi enunţă, a câta oară, Dumnezeule! clişeele ălea băşite cu angajamentele faţă de  FMI, care, dacă nu sunt îndeplinite întocmai şi la timp, se alege praful de ţărişoara noastră. 


Bugetul României de acum este indicatorul cel mai elocvent al deprofesionalizării extreme a funcţiei publice. Este o însăilare penibilă, şi e construit în jurul unui singur indicator: cel al deficitului bugetar. Care va fi atins prin cunoscuta petodă a tăierii cu barda a cheltuielilor, indiferent de consecinţe. Şi atunci, ce miză poate avea o astfel de însăilare?


Merită ca PSD şi PNL să suporte consecinţele campaniei de linşaj mediatic, campanie nu doar iresponsabilă şi imorală, dar şi periculoasă, doar pentru a obţine satisfacţii platonice, de genul adoptării unui amărât de amendament nesemnificativ, de care pe român îl doare fix în cur? Pot readuce salariile la nivelul avut înainte de 1 iulie 2010? Pot da sănătăţii şi educaţiei mai mulţi bani? NU! Atunci de ce suportă linşajul? Să-i lase dracului pe oranjgutani să facă ce vor, plecând de la dezbateri. Să numere Anastase cum vrea pizda aritmetica ei voturile, să treacă toate legile ălea de le vrea FMI, că tot nu se întâmplă nimic. Câtă vreme la Palatul Victoria e boc, banii publici vor curge într-o singură direcţie, cu sau fără amendamentele PSD şi PNL: către clientela PDL. Care e mai nehalită ca oricând. 


Ce rost are să întreţii iluzia că România lui băsescu şi boc mai este o democraţie? Cui foloseşte? Românilor? În niciun caz! Dacă au curaj, şi nu sunt şi ei cu ochii după ciolan, pesediştii şi peneliştii ar trebui să se retragă din Parlament. Să lase Puterea în toată splendoarea mizeriei ei morale. Măcar aşa românii care mai au bun-simţ şi un dram de spirit critic ar şti că există o alternativă. Dar mă tem că n-are cine lua decizii radicale în astfel de momente, pentru că nu mai avem politicieni cu simţul datoriei, ci doar pleşcari... 

Un comentariu:

harapu spunea...

Şi ar ieşi oranjgutanii cu mare tam-tam şi ar răcni din toţi bojocii:
- Dezertorii! Iată cum vă reprezintă!
Şi asta chiar ar avea efect la prostime.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...