vineri, 17 decembrie 2010

Un exerciţiu de PR ratat



Să începem cu definiţiile. Dex zice aşa: "FÁZĂ, faze, s. f. Fiecare dintre etapele distincte din evoluția unui proces din natură sau din societate; fiecare dintre stările succesive ale unei transformări. ♦ Fiecare dintre aspectele succesive pe care le iau Luna și unele planete, determinate de orientarea pe care o au față de Pământ părțile din suprafața lor iluminate de Soare. ♦ Fiecare dintre circuitele componente ale unui sistem de circuite electrice. ♦ (Fiz.) Argument al unei mărimi care variază sinusoidal în timp și care caracterizează mărimea în orice moment. ◊ (În expr.; fam.) A fi pe fază = (a fi atent și) a acționa prompt, la momentul potrivit. – Din fr. phase."


"MOMÉNT, momente, s. n. 1. Interval scurt de timp; clipă, secundă. ◊ Loc. adj. De moment = de scurtă durată; efemer; vremelnic. ◊ Loc. adv. Pentru moment = provizoriu, deocamdată, pentru scurt timp. Pe moment = în prima clipă, în acea clipă. În tot momentul = în permanență, tot timpul. La moment = imediat, pe loc; p. ext. la timp. Din moment în moment sau dintr – un moment în altul =imediat, chiar acum; curând, îndată. (Nici) un moment deloc, niciodată. ◊ Loc. conj. Din moment ce... = de vreme ce..., deoarece... ♦ Perioadă scurtă în desfășurarea unui proces; fază, etapă. ◊ Ultimele momente (ale unui om) = clipele dinainte de moarte. ◊ Loc. adv. În momentul de față = actualmente, în prezent. Din primul moment = chiar de la început. În ultimul moment = chiar înainte de expirarea ultimului termen, când nu mai este nici o clipă de pierdut. La un moment dat = într-un anumit timp (nedeterminat); deodată. Un moment, se spune pentru a solicita cuiva o clipă de răgaz, o întrerupere. ♦ Episod din acțiunea unei scrieri literare; (p. ext.) specie a genului epic în care este surprins un instantaneu semnificativ din viața cotidiană. ♦ Dată, termen. ♦ Mărime fizică egală cu produsul dintre valoarea unei mărimi date și una sau mai multe distanțe în raport cu un punct, cu o axă sau cu un plan. 2. Ocazie favorabilă; prilej. – Din lat. momentum, fr. moment, it. momento, germ. Moment."

După asta dăm un citat: "Am depăşit faza unui moment critic".  Şi să încercăm o analiză cu logica bunului simţ. Aşadar faza este o etapă a unui proces, una dintre stările succesive ale unei transformări, iar momentul este moment, cu alte cuvinte nu poate avea faze, de vreme ce este efemer, ca să zicem aşa. Atunci ce sens are fraza citată? 


Autorul ei este directorul SRI, George Cristian Maior, care iese şi el la înaintere să ne spună că dracu' nu e atât de negru decât în mintea noastră: "Important este ca şi din punct de vedere psihologic să privim cu mai mult calm lucrurile, să continuăm măsurile care trebuie luate. Aici nu este o marjă foarte largă de inovaţie, din păcate, nu există reţete miraculoase. O prea mare emoţionalitate, căderea într-un pesimism accentuat, nu fac bine energiilor necesare ieşirii din această criză." Cu alte cuvinte: "Bă, obişnuiţi-vă cu gândul că altfel nu se poate! Nu există alternativă la ce fac cei doi comici, băsescu-boc! Ziceţi bogdaproste că v-au tăiat doar 25% din salarii! Ia vedeţi, că schimbăm foaia! Zâmbiţi! Mâine va fi mai rău!"  





În rest, interviul este un exerciţiu de PR, ratat, în opinia mea: "vai, ce buni suntem noi şi ce răi sunt ăia de ne critică şi ne decredibilizează! Câţi bani ne daţi, aşa calitate a informaţiilor aveţi! Ne atacă politicienii, să ne decredibilizeze, mama lor de corupţi care este şi pe care îi ascultăm la greu! Dar noi nu suntem Securitatea! Noi suntem patrioţi şi cu salariile tăiate!"

 Orice om cu bun-simţ putea spune ceea ce spune directorul SRI, fără să aibă în spate tot aparatul, uriaş, pentru o ţară democratică, de culegere de informaţii. Întrebarea este cum se transformă informaţiile alea în acţiuni, în decizii, în politici economice şi sociale. Iar buba este că nu se prea transformă. Poate şi pentru că modul în care SRI a devenit un soi de furnizor de cancanuri despre politicieni pentru Pulimea Sa, intrând cu bocancii în viaţa personală a respectivilor, cel mai adesea nejustificat, îi face alergici la tot ce înseamnă Serviciul. Poate că domnul director se mai gândeşte la motivele reticenţelor şi chiar urii politicienilor faţă de Serviciu. Că n-or fi de vină doar politicienii...


În rest, un bla-bla-bla care nu ne spune decât că-l vom vedea pe Hayssam când ne-om vedea ceafa. Ceea ce era de aşteptat, că doar n-om fi tâmpiţi să ne uităm în gura Iubitului Conducător! 

2 comentarii:

Karakas spunea...

Ieri, Boc spunea ca el, ca orice roman, si-a luat un iPAD. Pai bai piticule, cita minte mai ai sa crezi ca orice roman isi poate permite un iPAD? Sa nu-ti vina sa-l iei de ciuf si sa-l trimiti colet la Cluj?

Karakas spunea...

Adversarii statului astazi nu mai sunt comunistii, ci toti cei care stau in spatele miscarii republicane in SUA. Spre deosebire de sovietici, ei au bani si putere sa controleze (manipuleze) publicul. Un exemplu concludent: in SUA a fost formata o comisie bi-partizana (Financial Crisis Inquiry Commission ), cu reprezentanti de la ambele partide, cu scopul de a "examina cauzele interne si internationale ale crizei financiare si economice in Statele Unite". Speranta era ca va fi o comisie asemanatoare cu Comisia Pecora creata in anii '30, care sa ofere documenteze abuzurile Wall Street si sa fie un fundament pentru reforma politica in domeniu.

Dar Comisia din zilele noastre nu a mai putut sa prezinte un punct comun. Cind democratii au refuzat sa scoata din raport termeni ca "Wall Street", sau "deregulation", republicanii suparati ca i-au atins pe bogatani la coarda sensibila, si-au scos propriul document. Republicanii practic infiereaza in document statul, facindu-l vinovat pentru ca ar fi promovat prin institutii ca Fannie Mae si Freddie Mac - agentii financiare de imprumuturi sponsorizate de stat - imprumuturi pentru cetateni cu venituri mici.

Dar specialistii arata ca toate celelalte institutii financiare private de imprumut nu au fost atrase in aceste programe guvernamentale. Republicanii insa vor ca firul povestii sa arate spre banci, si spre sectorul privat in genere, ci doar spre stat, spre guvern.

In final problema in SUA este ca politicul la putere, adica republicanii si cercurile lor de putere financiare care ii sponsorizeaza (Wall Street, banci etc), isi concentreaza atentia ca bancile sa nu mai fie reglementate, ceea ce prezinta pericolul declansarii unor noi crize financiare in SUA si in lume.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...