duminică, 9 ianuarie 2011

De ce este Vlad Petreanu un porc ordinar




Când observam, la el pe blog, că l-a durut în cur, ca jurnalist, de realitatea din spatele celebrului caz al gălăţeanului care a primit 5148 de lei din prestaţii sociale, caz prezentat cu tam-tam de cretinii portocaliii, puşi pe distrus statul social, drept argument în favoarea dezmembrării lui, Vlad Petreanu mi-a răspuns cu scârbă, că de, eu sunt un comunist odios, şi el un luminios capitalist, că dacă-i finanţez eu "cercetarea", el o face. Dacă nu, nu, că el nu e jurnalist, e blogăr. 


Casandra, care are nervii mai tari ca mine, se vede treaba, a găsit explicaţia acestei prestaţii sociale ieşită din comun, şi o găsiţi şi voi aici. Femeia are şi un nume, şi un handicap grav, şi un copil de şase luni, şi ghinionul să trăiască în Republica Absurdă România. Cele cinci mii şi ceva de lei erau  sume însumate pentru mai multe luni, pentru că nici pensia nu ţi se dă din prima lună de pensionare. Cunosc cazuri când oamenii au primit pensia şi după şase luni! Timp în care au făcut foamea sau au trăit din economii sau împrumuturi.


"Gălăţeanca despre care reprezentanţii Ministerului Muncii au spus că încasează ajutoare de 5.148 de lei „câştigă“ doar 2.325 de lei din indemnizaţia de mamă şi din cele două picioare tăiate de tren. Corina Covaciu a fost, câteva zile, anonimul în spatele căruia autorităţile i-au înghesuit pe toţi profitorii sistemului de asistenţă socială.

Afectată de un handicap sever şi mamă a unui copil de şapte luni, Corina Covaciu din Galaţi a primit de la stat, într-o singură lună, ajutoare financiare care însumează 5.148 de lei. Suma record a rezultat din plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului adunată pe mai multe luni, plus a pensiei de handicap.

Fără să-i spună numele, Viorel Alexandru, preşedintele Agenţiei Naţionale de Prestaţii Sociale (ANPS), a folosit joi exemplul familiei Covaciu ca argument pentru reformarea sistemului: era una dintre familiile care cumulau mai multe prestaţii. Cei 5.148 de lei sunt însă dovada că statisticile şi calculele nu spun nimic despre destinele aflate în spatele lor.

Corina Viorica Covaciu a avut o viaţă normală până în urmă cu opt ani, când, într-un accident de muncă, roţile unui tren i-au retezat picioarele. Avea 27 de ani şi lucra ca ingineră la CFR. De atunci este imobilizată într-un cărucior cu rotile. Corina a rămas o luptătoare şi a continuat să muncească până în momentul în care a rămas însărcinată. „Sunt o persoană puternică. Am continuat să lupt şi să muncesc la fel ca un om normal. Viaţa mea nu s-a oprit la acel accident cumplit. M-am căsătorit cu o persoană care are acelaşi handicap ca şi mine. Ne-am dorit foarte mult un copil şi Dumneze ne-a ajutat", ne-a povestit campioana.

Cum a ajuns să încaseze 5.148 de lei...

Corina Covaciu ne-a spus că primeşte o indemnizaţie de creştere a copilului în valoare de 1.832 de lei. A intrat în plată pe 22 octombrie, dar a încasat indemnizaţia abia în ianuarie, primind şi diferenţele aferente lunilor noiembrie, decembrie şi a unei săptămâni din octombrie.

În plus, femeia beneficiază şi de indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav, în valoare de 202 lei. Practic, s-a întâmplat ca toate sumele să fie cumulate în luna ianuarie, când conducerea ANPS a făcut un top naţional şi aşa a apărut Corina Covaciu pe primul loc.

„Consider că am primit această sumă legal şi corect. Chiar dacă sunt în cărucior cu rotile, am continuat să muncesc până am intrat în concediu de creştere a copilului. Am un copil de şapte luni", ne-a declarat Corina Covaciu."


Ce mă face să fiu furios nu este atât faptul că Petreanu nu s-a obosit să se documenteze, şi a scris ce a scris pentru că i s-au luat nişte bani pentru asigurări sociale, el fiind plătit pe drepturi de autor, ci pentru că, deşi avertizat despre realitatea din spatele cifrelor, îi răspunde Casandrei într-un mod incalificabil. Numai un porc, moral vorbind, nu poate accepta că a greşit.


Da, 202 prestaţii sociale, pentru că ele sunt legate de situaţii sociale extrem de diverse. Sunt o încercare de a răspunde fiecărui caz în parte, de adaptare la nevoi. Femeia primeşte pentru handicapul ei URIAŞA sumă de 202 lei! Restul sunt bani pentru creşterea copilului, bani pentru care a cotizat, boule, pentru că femeia aia munceşte, deşi se află într-un scaun cu rotile. Atât îi dă statul din banii tăi, bă, porcule! 202 lei! De fapt, nu din banii tăi, ci din banii ei, pentru că, muncind, femeia plăteşte taxe şi impozite!


Adică statul nu-i dă, de fapt, nimic!  Asta e! E plină ţara asta de ticăloşi!


PS: jigodia aia de şef al ANPS ori îşi dă demisia, pentru că a minţit, sau a lăsat să fie indus în eroare de subordonaţi, în acest caz, ori este demis, pentru că şi-a minţit sau şi-a indus în eroare şefii, inclusiv pe şeful statului. Sau mai bine pleacă toţi, în frunte cu băsescu, pentru că, de fapt, orchestrează o campanie infamă de propagandă, nazistă în esenţa ei, pentru a justifica măsuri altminteri de nejustificat, indiferent de ce efecte economice ar avea criza.

Cât despre presă, ce să mai zic! Cu mici excepţii, păstrează o tăcere de nejustificat în acest caz, din motive care-mi scapă. Într-o ţară normală, cu oameni normali, cei care au minţit erau smotociţi bine de presă. La noi sunt crezuţi pe cuvânt... 

7 comentarii:

Karakas spunea...

Intr-adevar, monstruos sa te iei de o femeie care a incasat legal toate sumele respective!

Daca exista temei, as sugera ca persoana respectiva sa dea in judecata acest guvern incapabil!

PS: cam toti sunt la fel din specia asta, habarnisti.

madalina ionescu spunea...

Motivele nu va scapa, le stiti foarte bine: cu mult inainte de a fi vorba de conspiratii, in afara acestei situatii extreme, a conspiratiei si a lucrului in complicitate, presa este cras incompetenta. Fara documentare, fara surse, fara interes pentru public, fara nevoia de a se informa sistematic, nu in hopuri si de pe wikipiki, da, asa sunt exemplarele din presa si de asta arata cum arata jurnalele, fie ele tv sau scrise. Lasand la o parte exceptiile, pasta omogena a analfabetilor social si chiar emotional viseaza desk jobs, deplasari la Srasbourg si morti in accidente, "sa avem ce da". Un post laun birou de presa de partid ori de parlamentar este de-a dreptul paradisul oricarei mediocritati din presa.

Si sa nu fiu acuzata de portocale ingurgitate, spun asta pentru ca vorbesc "in direct" din bucataria acestei meserii batjocorite. Cel mai mare rau il fac vdtl ca cea din postarea dumneavoastra care odata cu nou card cu zerouri multe isi spala creierul de anii famelici.

Cosmin spunea...

Vedeti domnul Gheorghe, gunoaie de tipul "Viorel Alexandru" sunt reprezentativi pentru functionarii de rang inalt ai statului. Tocmai de aceea nu va inteleg cand doriti mai mult "stat". Marsati pe o iluzie, onestitatea, dorinta de a face bine, demnitatea au cam disparut din corpul angajatilor statului cu functii de conducere de pe la sfarsitul anilor '70 (odata cu aparitia penuriei).

Matilda spunea...

Cred că porcii s-au simţit lezaţi : ei stau cuminţi şi-şi mănîncă lăturile în coteţul lor. În cazul de faţă, Vlad Petreanu a vărsat lăturile pe obrazul unei femei care merită toată stima.
Acelaşi lucru incalificabil l-au făcut şi "vajnicele" autorităţi. Să le fie ruşine !

Fluieratorul spunea...

Cum am spus si la vremea respectiva, Vlad Petreanu generalizeaza pentru ca nu cunoaste situatii concrete. Un norocos, care se invirte intre oameni norocosi si scrie despre ce nu cunoaste. N-ar strica sa faca si sapaturi, citeodata.

casandra spunea...

@Constantin,
Mie mi se pare ingrozitor nu atat ce este acum Vlad Petreanu, ci ca a devenit ceea ce a devenit.
Sunt destul de veche sa-mi aduc aminte de textele publicate de tanarul Petreanu in vremurile in care era tanar si viu. A fost un jurnalist si a fost si om. Acum este deja in putrefactie...
Asta este trist. Boala lui o fi contagioasa?

Constantin Gheorghe spunea...

Ştiu şi eu, Casandra?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...