joi, 24 martie 2011

URSS în 1956





În 1956 doi jurnalişti francezi, foarte tineri, Dominique Lapierre  şi Jean-Pierre Pedrazzini, fac, împreună cu soţiile, un voiaj în URSS, de unde trimit corespondenţe pentru revista la care lucrau, Paris Match. Pedrazzini era fotograful. El urma să moară în toamna aceluiaşi an 1956, ca urmare a rănilor căpătate pe baricadele Budapestei răsculate împotriva comuniştilor. Dominique Lapierre a publicat în 2005, în semn de omagiu pentru prietenul său dispărut atât de tânăr,  o carte, "A fost odată URSS".


Cu Dominique Lapierre am corespondat la începutul anilor '90. L-am citit în adolescenţă, cu celebrul "Arde Parisul?", şi specia aia de roman document m-a atras. Când am citit "Al cincilea cavaler", un scenariu despre şantaj nuclear în New York,  comis de cine altul decât prietenul Gaddafi, am vrut să-l traduc şi să-l public. Ceea ce s-a şi întâmplat, prin 1992 sau '93. După mulţi ani, de fapt după atentatele de la 11 septembrie 2001, un flăcău a reeditat cartea, "uitând" să scrie cine-i traducătorul, ca să nu mai vorbesc despre drepturile de autor. Să-i stea în gât!
 
Puteţi vedea restul fotografiilor aici.

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...