duminică, 31 iulie 2011

România, un mort frumos



Ori Jeffrey Franks a înnebunit de-a binelea, ori îl doare în pulă şi face mişto de noi! Pentru că doar un cretin, sau un cinic, poate spune asta: "Semnalul pe care ţara dvs o trimite pe piaţă este unul pozitiv. România a făcut progrese remarcabile faţă de 2009 când aveaţi una dintre cele mai slabe economii,  ar acum vă situaţi într-o poziţie mult mai bună decât alte ţări din UE." Zău, Franks?

Să nu ne îmbătăm cu apă rece! După trei ani cu FMI, România este un mort(economic vorbind) frumos. Pe hârtie cifrele arată bine. În realitate lucrurile sunt aproape de dezastru.  Şi nu mă refer la acea parte a economiei care este a marelui capital occidental, care a "integrat-o în globalizare". Aia funcţionează, câtă vreme găseşte aici proşti să-i plătească de toată jena, cu câteva mărgele şi sclipici. Cum nu mai scot profitul(uriaş) scontat, se cară unde găsesc alţi proşti să lucreze pe mai puţine mărgele. Vezi cazul Renault, care, pentru modelul Popster, a construit o uzină în Maroc, unde nu sunt nici sindicate, unde nu e nici democraţie, şi unde Mediterana nu are gropi, în care să dea trailerul cu maşini destinate Occidentului. Iar acelaşi Renault îşi construieşte, după ce a cumpărat "Lada", o uriaşă bază de producţie în Rusia. Semn că uşor, uşor, au să plece de la Mioveni.

Ce facem cu economia autohtonă, aia care chiar depinde de buna guvernare a politicienilor autohtoni? S-a schimbat aia cu ceva din 2009 încoace? Sunteţi proşti? În economia aia e chiu şi vai!

Arierate, pierderea pieţelor, falimente, şomaj, scăderea drastică a salariilor. Bine, unii au prosperat: afacerile de partid şi de stat. În rest, Dumnezeu cu mila!

Sectoarele publice de sănătate, de educaţie, infrastructurile, Poliţia, toate sunt la pământ! În aceşti trei ani nu s-a investit în mai nimic, în afară de borduri şi floricele, terenuri de sport în localităţi în care cel mai "tânăr" locuitor bate spre 70 de anişori, şi multe alte tâmpenii de acest gen. Construim biserici, şi închidem întreprinderi, şcoli şi spitale. Ne ducem spre Evul Mediu, în aplauzele FMI, BM şi UE! 

Cum dracu' să avem o economie performantă, când aproape toţi banii investiţi de stat se duc afară, noi nefiind în stare să mai producem până şi banalul bitum! Medicamente nu, maşini şi utilaje de transport şi de construcţii, nu, macarale, nu, tractoare, nu, utilaj agricol, nu, şi lista cu ceea ce nu mai producem este lungă.

Nu am înţeles nici de ce România trebuia să împrumute 20 de miliarde de euro. Cum nu înţeleg de ce trebuie să avem peste 35 de miliarde de euro în rezerva BNR. Noi ne împrumutăm scump, pentru a da bani cu împrumut, ieftin, SUA? Că alt motiv serios nu există! 

Sigur că tembelul ăla de Franks trebuie să-şi treacă în CV şi un succes(deşi TOATE acţiunile FMI sunt succese, chiar dacă lasă în urma lor pământul pârjolit!). Dar sunt prea mari nesimţirea şi aroganţa acestui dobitoc. Care a susţinut un guvern de căcat, pentru că acesta a făcut tot ce-a spus el, fără să-i pese de consecinţe. Iar Franks a închis ochii, în schimb, la furăciunile lui Udrea & Co. Apropo: voi l-aţi auzit vreodată zicând ceva de combaterea corupţiei?

Sigur, Supremul Cur nu putea să nu emită şi el o băşină populistă: "o ducem mai bine ca alţii!" Care alţii, Pulimea Ta, că din UE până şi bulgarii o duc mai bine! Iar grecii sunt boieri, comparaţi cu noi! Hai sictir şi tu, jigodie!    

Un comentariu:

pacos spunea...

Dupa toate nenorocirile (taieri de salarii, pensii, inchideri de scoli si spitale, concedieri masive, etc.) astia zic ca ne-am echilibrat. La deficit 4,4 si fara sa fi inceput ramburasarea masiva a datoriei acumulate in astia doi ani.
intrebare: la anu', cand trebuie sa ne incadram in deficit 3% si incepe plata datoriei, ce mai facem sa ne "echilibram"? inchidem tot si stingem lumina?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...