marți, 31 ianuarie 2012

În ce ne-am băgat?



Voioşie mare la Bruxelles! A fost adoptat Pactul pentru distrugerea Europei, ca putere economică, pentru că o gospodină la menopauză, madam Merkel, are viziuni, iar restul liderilor, cu excepţia celor englezi şi cehi, n-au coaie!

Ţinând cont de faptul că, excepţie făcând câteva ţări, printre care şi România, toate celelalte au datoria publică peste 60% din PIB, inclusiv Franţa şi Germania, totul sună ipocrit. Nici acum nu ştim dacă s-a dat o definiţie comună "deficitului structural", care să aibă un sens, raportat la realităţile economiei globale. 

Probleme cu datoriile publice au toate statele. Dar nimeni nu-i atât de nebun să-şi refuze dezvoltarea viitoare, doar de dragul de a arăta bine într-o poză de care se va uita repede, la fel de repede cum se schimbă şi realitatea.

Se mai dezvolta China în ritmul în care o face, dacă adopta decizii inepte, de genul celei impuse ţărilor membre ale UE de Germania? De ce nu puteau înlocui tâmpenia asta cu un plan de reducere eşalonată a datoriilor publice, în ritmuri convenabile fiecărei ţări, cu mecanisme de verificare şi control adecvate? În fond, despre asta este vorba. 

Fără creştere economică, planu' lu' peşte este egal cu zero! Iar planul dăunează grav creşterii economice! Nu-i nimic! Cam peste vreo lună vom auzi de un nou plan de salvare a Europei!

Nu discut despre satisfacţia tâmpă afişată de băsescu după summit. Oricum nu înţelege nimic din ce se întâmplă. El e satisfăcut că am intrat "în rândul lumii", deşi deciziile le iau alţii pentru noi. Dacă va fi şi el prezent acolo, o dată pe an, se poate spună că-l bagă cineva în seamă şi pe el!

Nu mai sper ca politicienii români să dezbată inepţia asta şi s-o respingă. Nu am speranţe nici ca economiştii români, cu rare excepţii, să arate că ne-am pus juvăţul de gât cu mâna noastră. Sunt prea lipsiţi de coloană vertebrală!

De mai bine de un secol şi jumătate, piaza-rea a Europei se numeşte Germania. Ei bine, a mai lovit odată! Felicitările, masa şi darul, la cimitir!

3 comentarii:

Fila spunea...

O "Noapte a Sfantului Bartolomeu" printre anumiti politicieni si economisti ai Europei ar fi binevenita.

Karakas spunea...

Inca un "succes" al actualei puteri! Romaniei i s-a luat dreptul la dezvoltare, si trebuie perpetuu sa ramina la mila marilor puteri.

ANONIMUS spunea...

Fiti seriosi ,un asemenea aranjament
nu are mai multa importasanta decat
cerneala de pe pact.Ce pot face daca
situatia economica nu poate fi tinuta in asemenea parametri.Ori o sa
calce intelegerea.Ori o s-o faca si o sa minta ca nu s-a intamplat nimic.
Vedeti Franta si Germania tinuta de asemenea pacte?!Pentru noi da,dar pentru "Barosani"peste poate.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...