joi, 8 martie 2012

Miza pe pulan!



Minerii din Valea Jiului protestează de câteva zile. Sincer, n-am înţeles prea bine motivele lor, deşi în rezumat ar fi vorba de obiceiul guvernanţilor de a promite, după care le arată diverşilor amărâţi, care au crezul în cuvântul lor, elefantul cu trompa roz! Şi pe minerii care protestează la Petroşani i-au dus cu vorba de câteva luni de zile, pentru că nu sunt la primul protest.

Acum, ce mă deranjează pe mine sunt anunţurile din dimineaţa asta, conform cărora jandarmeria controlează gările şi autogările din Valea Jiului, nu cumva să plece ortacii spre Bucureşti. Reamintesc celor care au uitat că mineriada din 1999 tot aşa a pornit: de la închiderea Văii Jiului, la ordinul lui Berceanu, pentru că el era atunci ministru al economiei. 

E bine că aceia care au produs violenţe, în 1999, au fost pedepsiţi. Dar celor care le-au încălcat drepturile constituţionale cetăţenilor din Valea Jiului, atunci-pentru că nimeni nu a putut intra şi ieşi din Valea Jiului, nu doar minerii, lucru care a incitat la violenţă-nu trebuie să li se întâmple nimic? Ei sunt imuni în faţa legii?

Urmăresc cu profund dezgust, şi indignare, reprimarea oricărui gest de protest, indiferent de motivul protestatarilor. De ce trebuie hingheriţi şi reţinuţi cei care protestează, paşnic, faţă de exploatarea gazelor de şist, tehnologie poluantă şi profund nocivă pentru mediu? Democraţia înseamnă şi libertate de exprimare, chiar şi când nu le convine guvernanţilor. Dar democraţia este un sistem bazat pe un joc de puteri şi contraputeri. Lipsa contraputerilor ne-a adus în starea mizareabilă în care suntem acum, politic, economic şi social vorbind. 

Până acum portocaliii au zburdat, au făcut tot ce le-a trecut prin minte. Şi când văd că se naşte o nouă societate civilă, pe care nu o pot controla, sau cumpăra, cum au făcut până acum, au intrat în panică, mizând totul pe represiune. Proastă idee! Ştiu şi eu, poate se mai gândesc. Dar au cu ce? 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...