luni, 26 martie 2012

Noul obsedant deceniu



Istoria este o evoluţie ascendentă, în spirală. Şi, în diverse momente ale ei, evenimentele se repetă, la altă scară, şi cu altă intensitate, conţinutul rămânând acelaşi. Mă tem că acum, pe spirală, suntem undeva între 1944 şi 1960. Mai precis, până la victoria lui traian băsescu, în 2004, am avut un soi de revoluţie burghezo-democrată, ceva de genul perioadei 1944-1947, iar  de atunci am intrat în "obsedantul deceniu",  cel ai instaurării brutale a "capitalismului neo-liberal", în care statul providenţă, statul social, este dezmembrat cu brutalitate, averea publică este des-naţionalizată, şi dată pe mâna unui grup de profitori, iar România, pentru a fi mai bine jefuită, este umplută de tot felul de "comisari", de la FMI, de la BM, de la UE. Avem şi obişnuitele cozi de topor, din aşa zisa societate civilă, locul chiaburilor a fost luat de "corupţi", iar anti-comunismul a devenit ideologia de substituţie.

Uşor-uşor spaţiul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti se restrânge, puterea se concentrează în mâinile unui singur om, avem şi cultul personalităţii lui băsescu, presa este aservită puterii, cea independentă dispare încet-încet, propaganda este atotcuprinzătoare, teama este omniprezentă. Epurarea pe criterii politice a aparatului de stat este o realitate.

Acum nu ne rămâne de făcut decât să aşteptăm un eveniment de genul Congresului XX al PCUS, cu Raportul secret al lui Hruşciov, care să dea semnalul unei schimbări în lume, şi în România, evident.

Culmea ghinionului ar fi ca tot Cărtărăscu să fie autorul romanului demascator al noului "obsedant deceniu"! Am fi noi, românii, în toată spendoarea lipsei noastre de caracter!

3 comentarii:

Karakas spunea...

Ai dreptate prietene! Roata Istoriei pare sa-i placa acelasi drum...

Ca sa ne mai destinfdem: citesc azi in presa romana ca

"Angajaţii Fabricii de Avioane din Craiova au declanşat, luni, un protest spontan, nemulţumiţi că nu şi-au mai primit salariile de aproximativ un an"

Oameni buni, pai cum sa lucrezi un an fara sa fii platit? Nici macar o luna nu ar trebui sa accepti, si sa iesi in strada. Nu spontan, ca mustele, ci organizat, cu mesaj clar transmis cui trebuie...

http://www.mediafax.ro/social/protest-spontan-al-angajatilor-fabricii-de-avioane-din-craiova-nemultumiti-de-neplata-salariilor-9439011/

ceghe vara spunea...

Avem o fabrica de avioane?

Constantin Gheorghe spunea...

La Craiova se produce IAR 99 Şoim, când dă Generalul Izmenelor bani. Când nu, se moare de foame. La Bacău se modernizează MiG 21. Şi se mai fac nişte piticanii la kit. La Braşov nu ştiu ce se mai face. În principiu, avioane uşoare, planoare şi elicoptere. La Bucureşti se fac paranghelii. Asta e! Un morman de fiare vechi!

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...