sâmbătă, 3 martie 2012

Să-ţi bagi picioarele în ea de democraţie!



Dreapta europeană populistă, aflată în siajul Germaniei, o ţară condusă de o gospodină aflată la menopauză, care se visează Doamna de Fier a Uniunii Europene, ucide încet-încet bruma de democraţie care a mai rămas neatinsă de "revoluţia neo-liberală", în fond o negare violentă a cetăţeanului şi a ordinii sociale, în favoarea "pieţelor". Saga Tratatului de Stabilitate Fiscală, sau cum dracu s-o numi, că n-am nici cea mai mică intenţie să-mi încarc memoria cu numele complet, este o ilustrare a acestei negări violente a democraţiei. Negociat în deplină opacitate, impus fără menajamente atât ţărilor membre ale zonei euro, cât şi nemembrilor, tributar unei viziuni înguste despre economie şi despre rolul guvernării, ciuntind suveranitatea ţărilor membre fără acordul prealabil al popoarelor europene, Tratatul a ajuns să simbolizeze deja puterea imbecilă a unei Germanii îmbătate de un efemer succes economic. 

Mai mult, s-a impus guvernelor ţărilor membre să ocolească poporul acolo unde se poate, pentru a-l ratifica. Doar Irlanda s-ar putea să facă notă aparte, din motive constituţionale. Dar Tratatul îşi face efectele dacă este ratificat de 12 ţări membre, ceea ce se face. Trec peste faptul că Tratatul nu rezolvă niciuna dintre problemele de fond ale economiilor din zona euro, şi din UE. Dar sacrificăm democraţia de dragul egoului nemăsurat al doamnei cu pricina? Uite că da! Să nu uităm că aceeaşi doamnă a impus schimbarea lui Berlusconi pentru că a făcut o glumă grosolană la adresa ei. Vi se pare că Italia sub Monti e altceva decât Italia sub Berlusconi? Mie, nu!

Acum citesc că madam Merkel se pregăteşte să tragă un pumn în nas francezilor care nu-l iubesc pe favoritul său, Sarkozy. Der Spiegel va publica luni un articol, din care rezultă că Markel i-ar fi convins pe premierii italian, spaniol şi britanic să-l boicoteze pe Hollande, candidatul socialist la Preşedinţia Republicii Franceze, care are prima şansă să câştige alegerile. Motivul? Aceasta ar fi pus la îndoială Tratatul atât de drag doamnei cu pricina, şi vrea să-l renegocieze. 

Este o acţiune pe cât de stupidă, pe atât de dăunătoare democraţiei. Hollande va reprezenta, dacă va fi ales, voinţa majorităţii francezilor. Cei patru idioţi nu şi-au pus problema că trebuie să lucreze cu el, că le place sau nu, şi că un astfel de boicot este o jignire adusă ideii de democraţie? 

De altminteri ministrul german de externe s-a văzut obligat să ceară colegilor săi de cabinet şi politicienilor germani, în general, să nu se amestece prea vizibil în campania electorală din Franţa. Să vedem ce înţelege şefa sa din apelul ăsta.

UE este un produs al gândirii democratice, al toleranţei, al respectului diversităţii şi, mai ales, al guvernării consensuale. Acum asistăm la renaşterea confruntării, din motive stupid-populiste. Pentru că liderii europeni sunt tot mai slabi, mai lipsiţi de viziune, de proiecte, şi suplinesc aceste lipsuri prin tupeu, aroganţă, dispreţ faţă de cetăţeni. Şi, dacă vor merge pe calea asta, au să facă praf şandramaua. Garantat!      

4 comentarii:

Karakas spunea...

O, da, sper ca Hollande sa nu renunte la idea de a renegocia acest tratat nedemocratic.

ANONIMUS spunea...

Ministrul de externe al Germaniei,se vede ca este mobilat la"mansarda"mai bine decat "tante"Merkel care are de gand sa-i traga o maciuca lui Sarkozi.Daca isi baga nasul in treburile francezilor se asigura ca Dl."Bling,Bling"nu v-a fi ales neam.Daca si cei" patru cavaleri ai apocalipsei" se amesteca,Hollande se poate felicita de pe acum ca este presedintele francezilor.Berlusconi a avut dreptate ca este o "vaca grasa".

cristi spunea...

Mă bucur. Francezii sunt foarte orgolioşi şi conştienţi că nu se poate face nimic în Europa fără ei, iar chestia asta măreşte atât şansele lui Hollande cât şi ale opoziţiei la tratatul ăla. Se pare că Merkel e proastă rău, dar asta e până la urmă o veste bună.

Fluieratorul spunea...

Spuneti ca "UE este un produs al gândirii democratice, al toleranţei, al respectului diversităţii şi, mai ales, al guvernării consensuale". Asta o fi brut sa fie, in lumea ideilor. In lumea reala, e ce e (un mecanism de trafic de influenta si o forma de colonialism), si acum ca flacaii de la virf se simt siguri pe ei, nu mai au nevoie de prefacatorii. Germania isi pune cizma pe capul Europei fara razboi.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...