vineri, 2 martie 2012

Unde se duc banii?

Anul trecut s-au investit 64,5 miliarde lei, faţă de la 59 miliarde lei în 2010. Cea mai mare pondere au avut-o investiţiile în lucrări de construcţii noi (31,9 miliarde lei, adică o creştere cu 2,5% faţă de 2010). Urmează investiţiile în utilaje (asta însemnând şi mijloace de transport), cu 23,6 miliarde lei (+18,6%), şi alte cheltuieli cu investiţiile, în sumă de 6,3 miliarde lei (+3,9%). Asta e statistica.

Să vedem realitatea. La un curs mediu de 4,2 lei pentru un euro, înseamnă că anul trecut au început construcţii noi în valoare de 7,6 miliarde de euro. Prieteni, e o sumă! Şi sunt în majoritate bani publici, pentru că în 2011 totalul investiţiilor străine în România bate pe la 1,6 miliarde de euro. Deci, practic, covârşitoarea majoritate a acestor investiţii, cam 6,5-7 miliarde de euro, sunt făcute din bani publici. 

Ce am construit de banii ăştia? Ce mari proiecte publice am început cu aproape 7 miliarde de euro? Vreo centrală nucleară? Vreo nouă autostradă? Sisteme de irigaţii? Hidrocentrale, termocentrale, ceva? Şcoli, spitale, locuinţe sociale?  Păi în 2011 nu s-a construit nici măcar o singură grădiniţă sau creşă! Cu banii ăştia construiam şapte Case ale Poporului! Sau reabilitam termic toate locuinţele din ţară!

Apropo de asta: la dezbaterea Bugetului pe 2001, boc, fie numele lui uitat! promitea finalizarea a 1000 de locuinţe ANL, 983 de locuinţe sociale şi circa 1500 de case pentru cei evacuaţi din casele retrocedate. Să fie vreo 3500 de locuinţe. La un preţ mediu de 50.000 de euro, asta înseamnă 175 de milioane de euro. Dacă s-au construit. Dar aş putea pune pariu că nu s-au construit!  

Unde s-au dus banii ăştia? Pe ce s-au cheltuit? Cine i-a cheltuit? Cu ce efecte? Câte locuri de muncă s-au creat? Voi aţi văzut ceva nou construit şi finalizat în 2011? Eu, nu! Că nici Stadionul Naţional, nici Pasajul Basarab, nu au fost demarate în 2011, şi mă tem că nu-s plătite în totalitate nici acum. 

Cum se numeşte gaura neagră în care au dispărut banii ăştia? Cumva clientela PDL?  Uite o temă de meditaţie pentru gureşa noastră "societate civilă".

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...