marți, 12 iunie 2012

Confruntare sau consens?


Sunt curios ce va alege preşedintele băsescu, după declaraţia de azi a Parlamentului, votată cu o largă majoritate? Va alege confruntarea, care îl va duce direct la suspendare, sau va fi înţelept, va accepta soluţia propusă de Ponta, de a-şi împărţi domeniile de reprezentare: el politica externă şi de securitate, iar premierul politicile economice şi sociale? Nimic din această soluţie de compromis nu intră în conflict cu Constituţia, nici în literă, nici în spirit.

Azi a mai fost o propunere, cea a PDL, care ar fi consfinţit schimbarea naturii constituţionale a regimului politic. Ea aparţine tot mai ridicolului, prin inadecvare, Cotoa: "Parlamentul României adoptă prezenta hotărâre. Articolul 1. Statul român va fi reprezentat în Consiliu European, la toate reuniunile de către preşedintele României. Articolul 2. Preşedintele României îl poate mandata pe premier să participe la unele reuniuni ale Consiliului European. Articolul 3. Această hotărâre intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial”.

Deci, prin această formulare, Parlamentul este scos din ecuaţie, este redus la o formă fără conţinut, de vreme ce Preşedintele României poate mandata premierul să participe la unele reuniuni ale Consiliului European. Ce anume îi dă legitimitatea de a exercita un control asupra Guvernului(că mandatarea asta înseamnă), de vreme ce în Constituţie se specifică extrem de clar că doar Parlamentul controlează Guvernul? Mister!

Mai e puţin şi aflăm ce-i trece prin minte Pulimii Sale. Sper că mai are un strop de raţiune şi de luciditate. Dar poţi să ştii?
UPDATE: ei bine, n-are raţiune, şi nici bun simţ! băsescu vrea să fie doar masculul alfa, să nu împartă puterea cu nimeni! A ales confruntarea! Iar Cotoa nu vorbea de la el: pur şi simplu primise soluţia în plic de la Cotroceni. Ăştia n-au înţeles nimic din ceea ce li s-a întâmplat duminică, la vot?

2 comentarii:

Karakas spunea...

Basescu: "premierii "trebuie să fie bărbaţi...". "
Daca era o femeie prim ministru, oare ce sfaturi ii dadea? Sa-si puna mustata?

Se profileaza inca odata personalitatea macho a Presedintelui, care nu intelege si nu accepta democratia. Ce conteaza ca Parlamentul a hotarit ca el sa nu reprezinte Romania? Pe el il deranjeaza ca Ponta nu a mers "barbateste" sa se ia la trinta cu el. Ce constructie democratica poate exista in Romania cu un asemenea om care se vede Pumnul Nr. 1 al tarii?

http://www.mediafax.ro/politic/basescu-ponta-incearca-fortarea-notei-arata-unda-de-slabiciune-premierii-trebuie-sa-fie-barbati-9740342/

Anonim spunea...

Pe 28, la Bruxelles va merge ... P O N T A !!!
Eu m-am distrat mult. Bravo Ponta!

Viviana

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...