miercuri, 7 noiembrie 2012

Reformele structurale, jargon bruxellez.

 
 
Citez din înțelepciunea mai-marilor UE: ”Europa traversează o perioadă dificilă de reechilibrare macroeconomică care va mai dura o perioadă. Europa trebuie să continue să combine politicile bugetare sănătoase şi reformele structurale pentru a crea condiţiile care vor permite o creştere sustenabilă şi să reducă şomajul”. Cel citat este comisarul european pentru afaceri economice şi euro, Olli Rehn.
 
”Politicile bugetare sănătoase” sunt un eufemism pentru ”austeritate”. Ce nu înțeleg, dar deloc, ce sunt alea ”reforme structurale”. Vorbim de 27 de state membre, cu 27 de economii, care nu seamănă una cu alta, cu 27 de bugete și 27 de viziuni despre ”Europa” și despre raporturile ei cu interesele naționale. Vreau să aud și eu care sunt ”reformele alea structurale”.  Reducerea sectoarelor publice? Desființarea beneficiilor sociale? Mărirea vârstei de pensionare? Păi, le-au încercat pe toate, și nu de la declanșarea crizei ăsteia. Și ce-au obținut? Mai multă criză. UE a avut agenda Lisabona 2000, bănuită că ar fi stimulat creșterea și înființarea de noi locuri prin inovație, cercetare-dezvoltare și educație. Acum avem Agenda Lisabona 2, altă labă tristă. Șomajul a luat-o în sus, deși guvernele se grăbesc să lase bani patronilor pentru a nu distruge locuri de muncă.
 
Nu vor birocrații ăștia cu aere de primadonă să ne lase în plata Domnului cu înțelepciunea lor? În timp ce SUA virează la stânga, și asta pentru că națiunea dorește asta, europenii sunt blocați pe dogma neo-liberală, încercând să imite o Americă ideală, care nu a existat și nu există DECÂT în filme! În locul pragmatismului, europenii, în frunte cu Germania, au ales respectarea oarbă a dogmei. Asta e! Să ne căcăm în norocul nostru! 

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...