joi, 20 decembrie 2012

Chestii, socoteli, programe de guvernare

 
 
 
Nu vreau să fiu greșit înțeles, și nici nu critic din principiu, dar Programul de Guvernare al USL este total inadecvat economiei românești, deși toate măsurile anunțate sunt corecte și, aplicate, ar da ceva rezultate, însă mult prea puține pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv asupra nivelului de trai. Motivul?
 
Ei bine, motivul este cât se simplu: Programul de Guvernare se adresează unei Românii virtuale, și unei economii și mai virtuale, dacă mă pot exprima așa. Când nu știi care este cu adevărat starea economiei românești, o economie fragmentată, incoerentă, care funcționează cu viteze diferite, este inclusă în globalizare în grade diferite, cu o parte ascunsă considerabilă, cu evaziune fiscală masivă, cu grad redus de ocupare a forței de muncă, o forță de muncă de o calitate tot mai slabă, orice proiecție este sortită eșecului.
 
Nimeni nu vrea să construiască un model al acestei economii, pe care să poată fi simulat, cu un grad suficient de pertinență, măsurile economice pe care intenționează să le ia un guvern, oricare ar fi el acela. Văd că Guvernul Ponta 2 merge pe reducerea fiscalității. În principiu, jos pălăria! În realitate, singura reducere care ar mulțumi actorii economici, dedulciți la evaziune, ar fi taxe și impozite zero, și, dacă s-ar putea, revenirea la sclavagism în relațiile cu salariații.
 
Ce efecte vor avea reducerile, alea care sunt, de taxe și impozite? Mă tem că, în afara creșterii deficitului bugetar, niciuna! Or, în programul de guvernare rămâne imbecila măsură a scăderii în continuare, până la 1,8% din PIB, a deficitului bugetar, în condițiile în care avem de plătit circa 13 miliarde de euro către FMI în următorii doi ani. Și chiar dacă, teoretic, ar crește consumul intern, el s-ar vedea aproape automat în creșterea deficitului extern, care nu văd cum ar putea fi finanțat, dacă nici nu mai poți împrumuta, nici investiții străine nu ai. Asta și pentru că starea aparatului productiv al României este aia care este.
 
O ultimă observație: dacă și acum suntem atât de proști încât să nu înțelegem că fondurile europene ne sunt practic inaccesibile, prin condiționalități și acces la co-finanțare, dar și prin lipsa forței de muncă și a dotărilor aferente marilor investiții în infrastructuri(vezi cazul Nelu Iordache), nu ne mai facem bine!
 
În aceste condiții bătălia pesediștilor și peneliștilor pe cadavrul economiei românești este tragi-comică, și dătătoare de fiori, în același timp...

4 comentarii:

Karakas spunea...

Nu suntem prosti, suntem prostiti de sistem. Nu doar Romania are problema pe care o expui. Majoritatea guvernelor din tarile capitaliste ignora complet problema modelarii si mai ales, a planificarii (de care fug ca de dracu' ca-i "comunista"). Analistii vorbesc prin gaura cheii despre chesitunile astea, iar guvernele doar ataca problema cind le ajunge cutitul la os: vezi discutiile despre explotarea resurselor. Asta e singurul loc unde politicienii mai ingina cite ceva. In rest, economia e dirijata doar prin politici finaciare si fiscale.

Anonim spunea...

In sfarsit, v-ati dat seama ca ceva nu e in regula. Aveti o problema cu "angajatorii"! Explicati ce vina au cei care au o afacere de familie in care muncesc pe branci parintii, copiii si, poate, un bunic mai in putere? Si care nu isi permit zile libere, cum au, acum ,vreo 15, cei de la stat, caci lor nu le acopera nimeni cheltuielile si huzuresc de pe 21 dec. pana la Sf Ion????!!!Sau nu cunoasteti aceste "realitati"? Pe cine supara ei? Ce bani storc de la buget? Dimpotriva!Sunt contribuabili corecti, daca nu au venit banditii sa le inchida afacerea si nu le-au blocat conturile! Si cine ii despagubeste pentru pierderile inerente acestor zile libere, aiurea, pentru voturi, voturi, voturi...Daca incearca sa creasca preturile produselor proprii dau faliment, nu se pot opune importurilor vagaboande, contrabandei si contrafacerilor!

Fluieratorul spunea...

Buna poza, cu vulturii hoitari... Honestly, cine- a crezut ca se ajunge la altceva decit asta a fost naiv.

Zboara capetele in gura de la toti catre toti, si acum inca situatia e calma, ca vin sarbatorile si n-are nimeni chef sa se gindeasca la altceva decit la sarmale, cirnati, vacante la schi sau in Caraibe, si alte altele... Care de bucurie ca au cistigat, care de necaz ca au pierdut. Numa' la unguri nu le tigneste.

Dupa sarbatori, eu zic sa va legati cu totii centurile de siguranta de la canapea peste burti, ca vine circu-n mahala...

Karakas spunea...

@off topic, dar cred ca merita atentie pentru ca distruge mitul pietelor "libere" care ar crea pretul unui produs din jocul cererii si a ofertei. Nimic mai mincinos. Cartelurile/producatorii impun preturile prin manipularea stocurilor:

http://ca.finance.yahoo.com/news/30-million-maple-syrup-theft-160308477.html

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...