miercuri, 12 decembrie 2012

Cu cât mai simplu, cu atât mai bine




Se croiește o nouă structură a Guvernului. După principiul: ”Să fie, să se dea la toată lumea!” Ceea ce este o mare prostie. Nu am văzut o singură analiză instituțională, care să ne spună de ce așa, și nu altfel. Voi fi fiind eu om de stânga, dar tâmpit nu sunt, și mai știu câte ceva despre lucrurile astea.
 
Câteva scurte observații: este o tâmpenie incomensurabilă să imiți structura Comisiei Europene, unde cel puțin jumătate din posturile de comisar sunt ridicole și inutile. Ideea este ca fiecărei țări să-i revină un post de comisar. Noi l-am avut la început pe cel cu Xeroxurile!
 
Mă încăpățânez să cred că, acum, cea mai corectă definiție a statului este aceea de mecanism de gestiune colectivă a riscurilor. Ne spune cineva care sunt riscurile care nu pot fi gestionate individual, și este OBLIGATORIE intervenția statului? Nu, evident! De ce, după atâtea aventuri climatice, spre pildă, nu avem un Minister al Situațiilor de Urgență, care să amplifice acțiunea actualului IGSU? De ce avem nevoie de un minister al Administrației, dacă descentralizăm și regionalizăm în draci? Prefecții trebuie să țină, zic eu, de Ministerul de Interne, și să fie cu fix aceleași atribuții cu prefecții francezi.
 
Sunt multe de spus despre această temă. Nu am chef, acum, să insist. Dar sigur nu calea pe care a pornit USL la structurarea noului guvern va fi cheia succesului. Cu cât lucrurile sunt mai simple, cu atât ai mai multe șanse să nu greșești, sau să dezamăgești. Iar simplitatea se definește simplu: maximum de efecte cu minimum de mijloace/resurse. La noi e mereu invers: minimum de efecte, cu maximum de mijloace/resurse.

6 comentarii:

cineva spunea...

Nu inteleg incapatanarea lui Ponta cu privire la cooptarea udmr la guvernare! Se da cocos si o sa sfarseasca in dilema gainii ca si chioru!

Karakas spunea...

Eu nu sunt pentru statul minimal. Dar se pare ca au ratat ocazia sa explice de ce e nevoie de mai multe ministere.

Constantin Gheorghe spunea...

Prietene, nu despre statul minimal e vorba, ci despre folosirea instituțiilor pe post de recompense pentru clientela politică. Mare sau mic, un astfel de stat e oricum, numai în slujba cetățeanului, nu.

pacos spunea...

"Orice incepe bine se termina rau, orice incepe rau se termina si mai rau".

Nu ma sperie crearea/restructurarea ministerelor. Toti puternicii zilei au uzitat de asta, fiind cea mai simpla metoda de a multumi pe toata lumea dar si de a scapa de niste functionari publici, chipurile angajati prin concurs, care altfel n-ar fi putut fi urniti nici cu slujbe. Si care ar fi apelat imediat la justitie, in cazul concedierii abuzive.
Problema e ca vine nebunia rambursarii datoriei. 5 miliarde de euro. Dupa parerea mea, catastrofal pentru o tara care practic e pe butuci. Si nu cred ca era momentul cresterii cheltuielilor bugetare.

Ma enerveaza si chestia asta cu UDMR-ul. Nu inteleg ce nu s-a inteles. Hrebengiuc a fost mai mult decat clar, chiar daca nu cred ca a dorit asta.
E simplu: timp de 22 de ani n-am fost in stare sa ne cream un mecanism de lobby la fel de eficient ca cel al maghiarilor. Si pentru ca n-am stiut/n-am putut sa contracaram activitatile iredentiste si antinationale ale unora dintre conationalii nostri, nu ne-a ramas altceva de facut decat cooptarea lor, intr-un fel sau altul, la guvernare.
Aia e.

Karakas spunea...

Prietene Constantin, ma tem ca recompensele politice vor continua sa fie date, in lipsa unei legislatii adecvate. Cum se dau cele mai multe posturi de ambasadori sau consul general? Politic. Nu sunt promovati specialisti din MAE. Toate tarile practica acest gen de recompense. Vezi seria de ambasadori americani, care mai de care mai recompensat. Dar, tu stii bine lucrurile astea...

Sigur, e altceva sa creezi un minister intreg pentru un prieten...

Salutari cordiale si camaraderesti (de idei :)!

ANONIMUS spunea...

M-a tem ca Ponta ,om destept,n-a uitat zicatoarea atat de inteleapta care spune:-Tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape.Pentruca altceva nu e de inteles ,daca doar idea idioata ca amicii PPE-ului,maghiarii( care sunt politicieni buni,ori ne place au ba ) cautioneaza prin intrarea lor, USL-ul ,este de-a dreptul scandaloasa.In politica conteaza puterea ,numarul,inteligenta , demnitatea , dreptatea , si intransigenta de a te razboii cu toata lumea cu calm tact si bun simt.Din pacate asemenea persoane mai trebuiesc cautate.Si una, pe care in special il uita la politicieni in special cu inteligente peste masura ,este puterea de a fi consecvent si a-si pastra cu ghiarele o buna reputatie nepatata.

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...