luni, 2 septembrie 2013

În butoiul cu căcat al politicii românești

 
 
Bun, pauza s-a terminat, capul la fund, în butoiul cu căcat al politicii românești. Nu că n-am altceva mai bun de făcut, dar lucrurile cer o poziție, și, în ceea ce mă privește, nu învârtitul în jurul cozii mă caracterizează. Poziția mea nu are cum fi alta decât aceea promovată pe acest blog încă de deschiderea lui, acum vreo cinci mii și câteva sute de postări.
 
Modul în care se face politică în România nici măcar superficial nu e. Ar fi bine să fie superficial. Nu, e pur și simplu primitiv, după tipicul ”Să moară dujmanii mei!” Nimic bazat pe valori politice și morale, pe ideologii, pe interese de clasă. Nu, totul se rezumă la interesele diverselor găști, aflate în spatele ”liderilor”. Ce se petrece acum își are originea în ceea ce s-a întâmplat în 2004, odată cu lovitura de stat securistă, care l-a adus la putere pe traian băsescu. Gașca din spatele lui venise prea târziu la bucate, pierduse startul îmbogățirii peste noapte, iar intrarea în UE risca să fie penalizatoare pentru ea, Năstase dăduse cărnița de pe os străinilor, vezi Petrom și Galați. Cinci ani cu Năstase președinte ar fi fost prea mult. Așa că era vital să fie reprezentată la vârf de un indivit fără scrupule, ahtiat de bani și de putere.
 
Gașca lui băsescu și-a început îmbogățirea accelerată, împreună cu gașca liberală, cu un cadou de aproape 30% din venituri, prin introducerea cotei unice de impozitare. A urmat modificarea Legii retrocedărilor, care înseamnă cu totul un nou cadou, de vreo 16 miliarde de euro, pentru Mafia din domeniul imobiliar. Iar proștilor li s-au aruncat niște măriri insignifiante de salarii și de pensii, anulate de băsescu imediat după câștigarea celui de-al doilea mandat. În tot acest timp, până în 2009, liberalii i-au fost, într-un fel sau altul, complici. Ei se fac că uită asta, eu nu uit nici picat cu ceară!
 
Bun, de ce am ajuns acum să vedem un traian băsescu hiperactiv, care mușcă în stânga și în dreapta? Simplu: gașca pe care a ghiftuit-o în toți acești ani îl părăsește, pentru că puterea nu mai e la el, e la Guvern, și băieții știu cine e cu banii. Gruia Stoica a fost din gașca băsistă, a făcut avere cu fier vechi de la CFR când ministru era băsescu, așa cum a făcut și Cășuneanu. Probabil că nici ăia de la RMGC nu mai sar cu banul, cum săreau. Partidul Mișcarea Poponară cu bani se ține, iar banii nu mai vin.
 
Tot circul declanșat de băsescu este expresia neputinței sale de a-și mai controla gașca. Dacă presa băsistă, care a câștigat din gros de pe urma ”Grupului de la Monaco”, îl atacă acum pe el, pe grup, este semn că nici ăștia nu mai răspund la comenzile lui băsescu. Iar dacă spui ”Grupul de la Monaco” nu se poate să nu te gândești și la Fecioara din Pleșcoi.
 
Una dintre ultimele sale slugi, Horia Georgescu, șeful de la ANI, a primit azi un avertisment, să-și bage mințile în cap, că prea multă fidelitate strică! Urmează, nu mă îndoiesc, Lulutza și DNA. Evident, serviciile vor sări ultimele din barca lui băsescu, dar procesul a început.
 
Dacă l-ar duce mintea, băsescu ar demisiona ACUM, s-ar pune explicit în fruntea Mișcării Poponare, și ar schimba datele jocului politic, el chiar fiind o opoziție cu coaie. Dar la câte bube în cap are, nu poate să iasă de sub protecția imunității absolute nici cu o milisecundă mai devreme decât sorocul. Drept pentru care ne așteaptă încă 67 de săptămâni de mizerii politice urât mirositoare, o luptă fără reguli, fără orizont și fără finalitate. așa e când dai țara pe mâna unui golan, doar că e mai puriu și mai băiat de băiat. Și mai trist este că nu învățăm nimic din ceea ce ni se întâmplă...   

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...