sâmbătă, 27 iunie 2015

Scapă cine poate!



Derbedeii care au pus mâna pe UE și o conduc la modul cel mai ordinar tiranic cu putință, vrând să dea o lecție țărilor membre, călcând în picioare Grecia, aruncă în aer Uniunea! Cum adică ”nu poți lua decizii democratice împotriva Tratatelor Uniunii”, cum zice Juncker? Păi, ce? Tratatele alea anulează democrația în Europa? Un Tratat, o Constituție, sunt, până la urmă, niște modele. Cu limitele lor. Ce, sunt perfecte? Trebuie să ne închinăm la ele? Până și Biblia este pusă în discuție. De ce n-ar fi pus în discuție un Tratat?

Să fim serioși: criza nu este despre economia Greciei. Și nici despre datoria ei. Este o luptă deschisă între unii de la Bruxelles și guvernele naționale. Cameron, oricât ar fi de odios discursul lui despre ieșirea din Uniune, are și dreptate când beștelește Bruxellesul. Care a mers prea departe cu disprețul față de state și națiuni. 

Grecia făcută praf trebuie să fie un exemplu pentru cei care mai au de gând să contrazică Bruxellesul. Numai că această execuție mișelească va produce doar revoltă. Nu poți guverna douăzeci și opt de națiuni băgându-le frica în oase, amenințându-le cu soarta Greciei. Este un șantaj ordinar. Și nimeni nu-i dispus să accepte așa ceva. 

Criza greacă, indiferent cum va fi rezolvată, a produs  deja pagube, și a accelerat procesele centrifuge din Uniune. Distanța dintre Bruxelles și statele membre ale UE se mărește. Fiecare stat își va face-dacă nu și-a făcut deja-un plan pentru a scăpa de soarta Greciei. Cei care mizau pe un nou transfer de suveranitate, ca soluție pentru criza greacă-adevărata miză a ceea ce vedem acum-au produs contrariul. Statele membre se gândesc acum la felul în care pot să recupereze cât mai mult din suveranitatea pierdută. Englezii vor să iasă, pur și simplu, din UE. Sunt suficient de mari să facă asta. Sigur vom vedea state precum Franța, Italia și Spania, punând în discuție, la rândul lor, raporturile cu Bruxellesul. Iar Germania, cea care este la originea acestor evoluții, nu are cum gestiona criza de sistem a UE. 

Ne place sau nu, proiectul european a intrat în faza ”Scapă cine poate!” Nu credeam că se va ajunge aici. Uite că ne-am înșelat cu toții. Dar cum România este cea mai neutră țară din lume, sigur că Bucureștii vor tăcea mâlc, și vor urma neabătut calea pe care ne-o arată madam Merkel. Nu care cumva să gândim cu capul nostru, că e rău de urât!

Într-un fel, trebuia să ne așteptăm la asta. Uniunea Europeană, condusă la fel cum a condus Moscova CAER ul, nu avea cum nu împărtăși, mai devreme sau mai târziu, soarta lui. Amândouă instituțiile au suferit de o boală comună: fobia de democrație. Boală fără leac...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Cine te plateste, mai "liberal de stanga",. Asa ceva nu exista! Poate ca ai scos "capul" dintr-o cutiuta kgb?

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...