marți, 25 august 2015

O criză prea mult.



O criză prea mult. Pentru capitalismul financiar și sistemul politic asociat lui, criza care vine s-ar putea să fie una prea mult, care să ducă la prăbușirea lui. Jocul ăsta de-a bulele, care lasă în urma lui tot mai multe victime, a radicalizat deja o mare parte a populației, și în nordul bogat, și în sudul sărac. Centrul politic aproape că nu mai există, chiar și partidele care încă adoptă poziții centriste trag cu ochiul spre extreme, acolo unde se duce ele electoratul lor.

Să nu ne amăgim: oricum schimbarea începuse, acum doar se accelerează și capătă accente violente. Iar ca lucrurile să fie și mai complicate, golirea de conținut a democrației a scos din circuit singurul mecanism care ar fi putut gestiona o tranziție cât de cât normală spre altceva. Alegerile nu mai rezolvă nimic. România, prin Referendumul eșuat din 2012, dar mai ales Grecia, după alt Referendum eșuat, au deschis calea eșecurilor democratice. România a avut neașteptata șansă a USL și a victoriei sale în alegerile organizate foarte repede după Referendum. Grecia, unde vor fi alegeri la fel de rapid, nu va avea aceeași șansă. Iar pretenția unora de a-l îndepărta pe Ponta agravează situația politică din România. Ce nu s-a decontat în iulie 2012 se va deconta acum, dacă la refuzul promulgării Codului Fiscal se adaugă refuzul acceptării unor măriri de salarii-care nu s-au mai făcut de opt ani în sectorul public-și mai ales îndepărtarea lui Ponta cu mâna DNA-SRI.

Situația este complicată în toată Europa, în SUA și încep problemele și în China, și în Rusia. Nu le poți lua banii oamenilor, după care să le râzi în nas și să le spui că așa e piața, chiar dacă riști, de câștigat câștigă doar cei aleși de sistem.

Așa că explicații de genul tabloid: ”Cinci motive pentru care v-am fraierit!” nu țin loc de calmant social. Nu, doar toarnă gaz peste foc. Și ce va urma nu va fi deloc tandru. De obicei astfel de crize erau rezolvate, la limită, cu un război sănătos. Doar că acum nici războiul nu pare a fi chiar la îndemână. O să râdeți: din lipsă de combatanți! Armatele profesioniste sunt bune pe timp de pace, sau în acțiuni de mică intensitate. Uitându-ne la ce se întâmplă în Ucraina, unde fuge lumea ca dracu de tămâie de conscripție, nu cred că vor fi prea mulți amatori să moară pentru ca bogaților să le fie și mai bine.

Cum se va termina? Dracu știe! Cert este că bine nu se va termina. Dar certitudinea asta o tot avem...

Niciun comentariu:

Fără ură, dar cu îngrijorare, despre viitor.

  Văd că și Elveția dă târcoale NATO. Cică îi tremură anumite părți ale anatomiei de frica rușilor. Măi, să fie! Când dracu au dat năvală ru...